Zoo Brno: Zahájili jsme výstavbu nového zázemí pro šimpanze

23.08.2022 9:18 | Tisková zpráva

Poklepáním základního kamene byla dnes (4. srpna) zahájena třetí etapa výstavby expozice šimpanzů v Zoo Brno. Výsledkem bude nové zvětšené zázemí, které naváže na již vybudovaný venkovní výběh a bude odpovídat aktuálním požadavkům na chov těchto primátů.

Zoo Brno: Zahájili jsme výstavbu nového zázemí pro šimpanze
Foto: zoobrno.cz
Popisek: ZOO Brno - logo

„Výstavba expozice šimpanzů se dostává do III. etapy. Proto, aby mohla mít brněnská zoo novou skupinu šimpanzů, jsme museli vybudovat nový výběh. Uvnitř je dočasně umístěna opičí dráha pro děti, protože se v mezičase změnily parametry pro vnitřní expozici. Právě dnes zahajujeme výstavbu této vnitřní expozice. Bude stát 78 milionů korun a hotová bude do dvou let,“ uvedl 1. náměstek primátorky Petr Hladík.

„Cílem projektu je zejména splnění požadavků koordinátorky evropského záchovného programu primátů. Nová ubikace by měla odpovídat také avizované změny české legislativy, která přinese přísnější pravidla i pro chov šimpanzů. Díky tomu budeme připraveni na získání chovné skupiny a věřím, že expozice bude patřit k nejatraktivnějším místům celé zahrady,“ dodal ředitel Zoo Brno Martin Hovorka.

Po ukončení stavby se zvětší původní expoziční prostor z 83 m2 na 160 m2 a zvýší se z původních 3,7 m na 7-8 m. Předpokládané celkové náklady činí 78,3 mil. Kč, z toho schválená dotace města Brna je 58,3 mil. Kč. Zbylou částku uhradí zahrada ze svého investičního fondu Zoo Brno. Vlastní realizace stavby je plánována na cca 23 měsíců a zhotovitelem je společenství firem Přemysl Veselý stavební a inženýrská činnost s.r.o. a Tocháček spol. s.r.o.

Stávající pavilon v Zoo Brno patří k nejstarším expozicím, které v 60. letech 20. století vyprojektoval významný brněnský architekt Otto Eisler. V rámci I. etapy byla v roce 2013 zrekonstruována vnitřní expozice a výběh lemurů vari. II. etapa – výstavba nového přírodního výběhu, který zabírá část lesního pozemku přiléhajícího k pavilonu, začala v roce 2017. Snahou projektantů bylo poskytnout lidoopům podmínky co nejvíc podobné jejich přirozenému prostředí. Venkovní expozice šimpanzů byla investicí ve výši 59,6 mil. Kč (včetně DPH).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Skupina České dráhy loni hospodařila s rekordním ziskem téměř čtyři miliardy

11:27 Skupina České dráhy loni hospodařila s rekordním ziskem téměř čtyři miliardy

Konsolidovaný hospodářský výsledek Skupiny ČD před zdaněním dle Mezinárodních standardů účetního výk…