Zoo Liberec: Mládě vzácné zebry bezhřívé – jedno z nejvíce ohrožených zvířat naší planety

01.03.2023 14:16 | Tisková zpráva

Obrovská radost zavládla na úseku stájí v liberecké zoo ve čtvrtek 23. února. V ranních hodinách tam přišlo na svět mládě zebry bezhřívé, která se řadí mezi nejvíce ohrožené savce na světě. Zoologové již potvrdili, že se jedná o samičku. Pokud se podaří malou klisnu odchovat, bude velice cenným přírůstkem pro posílení populace a záchranu tohoto ohroženého taxonu před úplným vyhubením.

Zoo Liberec: Mládě vzácné zebry bezhřívé – jedno z nejvíce ohrožených zvířat naší planety
Foto: zooliberec.cz
Popisek: ZOO Liberec - logo

Zebra bezhřívá je jedním z pěti poddruhů zebry stepní. Ve volné přírodě se vyskytuje už jen na území severní a severovýchodní Ugandy, kde podle odhadovaných počtů žije posledních 300–400 jedinců. I v zoologických zahradách je k vidění pouze zřídka a její populace, i přes veškeré úsilí zoologů, spíše stagnuje. „Situace zeber bezhřívých v chovech v lidské péči není příliš veselá.

V současné době chová tento raritní taxon pouhých deset zoologických zahrad na světě a za poslední 3 roky se rozmnožily pouze ve 3 z nich, včetně Liberce. Naše samička tedy bude pro udržení chovné populace, která aktuálně čítá pouhých 38 zvířat, obrovským přínosem,“ vysvětluje zoolog Luboš Melichar.

Mládě zebry se narodilo v brzkých ranních hodinách ve čtvrtek 23. února ve vyhřívané stáji v pavilonu žiraf, kde ho ráno po příchodu do práce objevili liberečtí chovatelé. Matkou hříběte je sedmnáctiletá klisna, která přivedla na svět již 4 mláďata, a otcem sedmiletý liberecký plemenný hřebec. „Malá zebra díky vzorné péči zkušené matky zatím zdárně přibývá na váze a prospívá, ale vyhráno samozřejmě stále ještě nemáme,“ dodává Melichar.

Pokud se podaří mládě odchovat, v Liberci nezůstane. S největší pravděpodobností bude přesunuto do jiné zoologické zahrady za účelem rozmnožení a posílení tamního chovu. O jeho osudu rozhodnou evropští odborníci v čele s Lubošem Melicharem, který je vedoucí evropské plemenné knihy tohoto silně ohroženého taxonu.

Do té doby mohou návštěvníci malou zebru společně s celým stádem pozorovat ve venkovním sdíleném výběhu s žirafami Rothschildovými, kam v případě příznivého počasí chodí každý den.

Mezi další přírůstky, které přišly v liberecké zoo na svět v tomto roce, patří například i mládě antilopy koňské, buvolce běločelého, takina čínského, paviána pláštíkového nebo šest pelikánů bílých. „Zároveň probíhá hnízdní sezóna u dravých ptáků a březí jsou i některé samice ve stádech horských kopytníků, a tak doufáme, že další mláďata budou brzy následovat,“ dodává Melichar. 

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

SVS: Veterinární dozor se na jaře zaměřuje na začínající farmářské trhy

7:06 SVS: Veterinární dozor se na jaře zaměřuje na začínající farmářské trhy

S příchodem jara v České republice tradičně startuje také sezóna farmářských trhů a Státní veterinár…