Zoo Liberec: Nové přírůstky rysů karpatských

10.10.2018 16:11

V liberecké zoologické zahradě se těší z dvou mláďat rysů karpatských. Přestože obě rysata přišla na svět již 28. 8. 2018, dlouho zůstávala očím návštěvníků skryta. Ošetřovatelé po několik týdnů nechávali výběh zakrytý, aby matka s mláďaty měla klid a nebyla ničím rušena. Nyní už návštěvníci mohou oba rysí sourozence spatřit ve výběhu, který sdílí společně se svými rodiči.

Zoo Liberec: Nové přírůstky rysů karpatských
Foto: Zoo Liberec / Jiří Mikoláš
Popisek: Mládě rysa karpatského

Pohlaví obou jedinců zatím zůstává pro všechny tajemstvím, protože ošetřovatelé do vývoje koťat nijak nezasahují a vše nechávají na přírodě. „Vzhledem k tomu, že se jedná o ohrožený druh, je při odchovu mláďat až na výjimečné případy vyloučený jakýkoli nepřirozený zásah ze strany člověka,“ vysvětluje zoolog Luboš Melichar. Pohlaví rysů bude známo přibližně v polovině října, až mláďatům bude více než šest týdnů a proběhne jejich očkování.

Tato mláďata ale nejsou jedinými novými rysími jedinci v Zoo Liberec. V pátek 5. 10. 2018 přicestovala do liberecké zoo čtyřčlenná rysí skupina ze Zoo Olomouc, kde v současnosti probíhá rekonstrukce výběhu těchto největších evropských kočkovitých šelem. Zoo Liberec v rámci nezištné pomoci, která mezi zoologickými zahradami sdruženými v EAZA (Evropská asociace zoologických zahrad) běžně probíhá, poskytla olomouckým rysům dočasný azyl. Návštěvníci je mohou spatřit ve výběhu ve spodní části zoo, který sloužil pandám červeným, ale předtím právě i rysům karpatským. Zajímavostí je, že olomoucká samice byla odchována právě zde a vrací se nyní i se svým čtyřměsíčním potomkem na místo svého narození.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Bezpečnostní rada státu se zabývala vnitřní bezpečností i prognózou možných rizik

13:21 Úřad vlády: Bezpečnostní rada státu se zabývala vnitřní bezpečností i prognózou možných rizik

V pondělí 22. dubna 2024 se ve Strakově akademii uskutečnilo zasedání Bezpečnostní rady státu. Mezi …