Zoo Liberec chová nový druh zoborožců

19.03.2019 20:18

V pavilonu tropů mají návštěvníci liberecké zoo možnost spatřit zcela nové obyvatele – pár zoborožců hrubozobých. Jedná se o unikátní ptačí druh, jehož chov není v zoologických zahradách zcela obvyklý.

Zoo Liberec chová nový druh zoborožců
Foto: Zoo Liberec
Popisek: Zoborožci hrubozobý v Zoo Liberec

„K vidění je pouze ve dvanácti zoo na celém světě a celková populace chovaná v lidské péči v zoologických zahradách čítá pouhých 31 jedinců,“ říká zoolog a kurátor ptáků Jan Hanel. V České republice je kromě liberecké zoo chová ještě Zoo Zlín-Lešná, odkud byl chovný pár před pár dny do Liberce dovezen. Pár zoborožců hrubozobých obývá upravenou voliéru, ve které mohli dřív návštěvníci pozorovat zoborožce rýhozobé. Ti byli prozatímně přestěhováni na zimoviště do zázemí zahrady a po dokončení rekonstrukce budou přesunuti do horního patra pavilonu tropů. „Zvířata se novému prostředí rychle přizpůsobila a my uděláme vše proto, aby se jim podařilo v nejbližších letech úspěšně se rozmnožit a posílit tak záložní populaci zoborožců hrubozobých v zoologických zahradách, “ dodává Hanel.

Zoborožec hrubozobý (Ceratogymna atrata)

Zoborožec hrubozobý obývá nížinné lesy střední a západní Afriky. Přednost dává člověkem nenarušeným primárním lesům, ale díky jejich úbytku ho můžeme nezřídka spatřit i na plantážích. Jeho početnost v přírodě klesá, zatím však není ohrožen.

Zoborožci mají na vrchní straně zobáku takzvaný hřeben, který zpevňuje zobák a zároveň je jakýmsi ozvučným zařízením, s jehož pomocí pták zesiluje svůj hlas. U tohoto druhu je také na první pohled nápadný pohlavní dimorfismus, tedy rozdíl ve vzhledu mezi samcem a samicí. Samec je mohutnější a celý černý, zatímco samice je černá s hnědým opeřením hlavy, krku a hrdla.

Samci a samice vytvářejí po většinu roku páry nebo žijí v menších rodinách, kde mohou být přítomna i starší mláďata z předchozích vrhů. Hnízdí vysoko v korunách stromů, obvykle ve výšce více než 20 metrů. Typickým znakem charakteristickým pro tento druh je způsob zazdívání samice v hnízdní dutině, kdy samec připravuje z trusu a jílu tzv. pelety, které samici podává. Právě starší mláďata rodičům pomáhají v době, kdy je potřeba krmit zazděnou samici v hnízdě, kde pečuje o jejich další sourozence.

Zoborožec hrubozobý je všežravý pták. Většinu jeho jídelníčku tvoří ovocné plody (90 %), jako jsou například fíky a plody olejnice guinejské. V hnízdním období se také živí hmyzem a drobnými obratlovci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

16:05 Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

Prioritou nové Evropské komise by se mohlo stát snížení administrativní zátěže podnikatelů. Tu býval…