Zoo Liberec zasílá finanční pomoc tajfunem postiženému záchrannému centru na Filipínách

22.12.2021 22:33 | Tisková zpráva

Koncem minulého týdne zasáhl Filipíny ničivý tajfun Rai. Připravil o život téměř čtyři stovky lidí a způsobil rozsáhlé miliardové škody. V pátečních ranních hodinách se prohnal i ostrovem Negros, kde působí i nezisková organizace Talarak, se kterou Zoo Liberec již mnoho let spolupracuje na záchraně mnoha kriticky ohrožených druhů zvířat. V jednom ze tří záchranných center, které Talarak na ostrově Negros provozuje, došlo dle slov jeho pracovníků doslova ke zkáze. Zaměstnanci přišli o své domovy, vlivem silného větru a deště se zřítily ohradníky a voliéry a uhynulo několik vzácných zvířat. Zoo Liberec se rozhodla ze svého rezervního fondu okamžitě vyčlenit 50.000 Kč a poskytnout organizaci prostředky na nákup nejnutnějšího vybavení na odklízení škod a poskytnutí základní péče o přeživší zvířata.

Zoo Liberec zasílá finanční pomoc tajfunem postiženému záchrannému centru na Filipínách
Foto: zooliberec.cz
Popisek: ZOO Liberec - logo

Jedno ze tří záchranných center, jež Talarak na filipínském ostrově Negros provozuje, se nachází v městě Kabankalan, které stálo přímo v trase tajfunu Rai. Podle slov pracovníků organizace došlo vlivem silného větru a deště k vylití řeky Hilabangan. „Hladina řeky vzrostla o téměř dva metry a blesková povodeň společně s větrem způsobila doslova zkázu. Zničila domy, způsobila blackout a odtrhla lidi od přístupu k pitné vodě. V našem záchranném centru kompletně zničila infrastrukturu a zdevastovala výběhy i voliéry. Vlivem tajfunu došlo k úhynu i několika vzácných zvířat včetně našich chovných kriticky ohrožených zoborožců,“ popisuje situaci ředitel organizace Talarak Matt Ward. V ostatních centrech situace tak dramatická není, nicméně například i v rezervaci Bayawan vyvrácené stromy poničily plot rezervace a budovy sloužící zaměstnancům.

Liberecká zahrada se proto rozhodla okamžitě vyčlenit finanční prostředky ve výši 50 tisíc Kč, které putují organizaci Talarak na pomoc s odklízením škod a na zajištění péče o přeživší zvířata.

Pomoci filipínským ohroženým zvířatům ale může i veřejnost, a to zasláním libovolné částky na účet Nadačního fondu České koalice pro ochranu biodiverzity (CCBC) 2198370339/0800, do poznámky stačí uvést jméno Talarak. „Všem, kterým není osud zvířat lhostejný a zapojí se do sbírky spolu s námi, mnohokrát děkujeme. Jakákoli, i drobná, pomoc znamená pro zvířata i pracovníky zdevastovaného záchranného centra opravdu mnoho,“ dodává Nejedlo.

Zoo Liberec s organizací Talarak aktivně spolupracuje již od roku 2008. Pomáhá se zajištěním veterinární péče v tamních záchranných centrech a podporuje repatriaci mláďat odchovaných v lidské péči v centrech zpět do volné přírody ostrova Negros.  V záchranné stanici ve městě Kabankalan dokonce dlouhodobě působil i zaměstnanec liberecké zoo Pavel Hospodářský. „Talarak se velmi významně podílí na záchraně mnoha filipínských druhů, které se vlivem člověka a odlesňování ocitly na pokraji vyhubení a ve volné přírodě jich zbývá posledních pár jednotek či desítek jedinců. Především se jedná o prase visayánské, sambara skvrnitého, holuba negroského, zoborožce rýhozobého a zoborožce žlutobradého. Díky dlouhodobé práci, úsilí a snaze Talaraku ale mají šanci na přežití,“ vysvětluje ředitel zoo David Nejedlo.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

MHMP: Praha podpoří prevenci ve školách, má předcházet šikaně či záškoláctví

22:04 MHMP: Praha podpoří prevenci ve školách, má předcházet šikaně či záškoláctví

Pražští radní odsouhlasili poskytnutí dotací na prevenci ve školách a školských zařízeních v Praze p…