Zoo Olomouc: Hrůzopták musel nosit podvazky

09.10.2022 18:33 | Tisková zpráva

Jistě si pamatujete, jak jsme Vám na počátku sezóny představili expoziční novinku. Seriemy rudozobé, unikátní ptáky z jihoamerických pamp, kteří obydleli jednu z voliér naproti euroasijskému safari.

Zoo Olomouc: Hrůzopták musel nosit podvazky
Foto: svaty-kopecek.cz
Popisek: ZOO Olomouc

Nový prostor se jim zalíbil natolik, že v něm koncem léta vyvedly potomka. Ten právě opustil hnízdo a můžete ho vidět spolu s rodiči ve voliéře. „Start sice neměl jednoduchý, rodičům jsme museli pomoci se stavbou hnízda. On sám se potýkal s tzv. „roznožkou“, která se řešila fixací pomocí podvazků, ale dnes si už čile běhá ve voliéře,“ upřesňuje zoolog MVDr. Jan Kirner.

Lidské hnízdo a podvazky

Ačkoliv seriemy nepatří mezi chovatelsky náročné druhy ptáků, jejich odchov nás potěšil. O to větší byla radost, když se na cestě k úspěšnému vyvedení mláděte podařilo překonat dvě drobné překážky. Nejprve pár nejevil zájem o hnízdní materiál, který měl k dispozici. Rozhodli jsem se jim lehce napomoci vytvořením hnízda vlastníma rukama. Rodiče ho akceptovali a střídavě zasedli na snůšku. Po necelém měsíci se z vejce vylíhlo drobné mládě. Uběhlo několik dní a při pravidelné kontrole jsme spatřili, že zpod sedícího rodiče ční noha mláděte v prapodivné poloze. Měli jsme co dočinění s tzv. „splay leg“ čili roznožkou, která se u mláďat ptáků vyskytuje poměrně často. Naštěstí je to komplikace řešitelná, a tak naše mládě dostalo „podvazky“ fixující nohy ve správné poloze. Převazy v intervalu několika dnů jsme využili ke sledování růstové křivky mláděte. Tak jak mláďata ptáků obecně rostou velmi rychle, u seriem to platí dvojnásob. 12. den mládě vážilo 290 g, o necelý týden později už téměř půl kilogramu. Při rapidním růstu a správné fixaci se poškozená noha rychle upravila a mládě teď pobíhá s dospělými ve voliéře. V naší zoo jde o druhý odchov tohoto druhu. Mládě z loňského roku našlo nový domov v pražské zoologické zahradě.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Turistický spolek Lipenska: Cimrman se vrací do Frymburku, břeh Lipna ozdobí jeho busta

22:08 Turistický spolek Lipenska: Cimrman se vrací do Frymburku, břeh Lipna ozdobí jeho busta

Frymburský břeh lipenské přehrady bude zdobit busta nebo jiná hmotná, umělecky cenná připomínka na p…