Zoo Ostrava: Běžci vyběhali 153 tisíc na záchranu ohrožených loskutáků

24.09.2022 17:13 | Tisková zpráva

Více než 900 lidí běželo na konci srpna v ostravské zoologické zahradě pro loskutáky niaské. Díky nim pošle Zoo Ostrava na záchranu těchto kriticky ohrožených ptáků 153 tis. Kč! Všechny ročníky charitativních běhů v Zoo Ostrava vynesly na podporu záchranných projektů v různých částech světa již více než 1 mil. Kč. Organizátoři už také připravují sedmý ročník charitativní akce.

Zoo Ostrava: Běžci vyběhali 153 tisíc na záchranu ohrožených loskutáků
Foto: zoo-ostrava.cz
Popisek: ZOO Ostrava - logo

V srpnu se v Zoologické zahradě a botanickém parku Ostrava uskutečnil už šestý ročník charitativního běhu. Předešlých pět ročníků podpořilo záchranné programy pro outloně váhavé, langury indočínské, lemury Sclaterovy, gibony stříbrné a luskouny ostrovní. Letošní ročník byl poprvé věnován zástupcům ptačí říše – ohroženým loskutákům niaským.

Loskuták niaský (Gracula robusta) je největším z loskutáků, zpěvných ptáků z čeledi špačkovitých. Na Červeném seznamu IUCN je řazen mezi kriticky ohrožené druhy (Critically Endangered), a to především vinou nelegálního obchodování pro trh s domácími mazlíčky. Pro svou výjimečnou schopnost napodobovat lidskou řeč a nejrůznější zvuky se loskuták niaský stal oblíbeným a vysoce ceněným „domácím mazlíčkem“ chovaným v klecích v mnoha domácnostech Indonésanů. Existuje dokonce i pověra, že polévka z loskutáka léčí vady řeči u dětí.

V roce 2015 se podařilo týmu vědců a ochranářů pod vedením Tomáše Ouhela z neziskové organizace LESTARI a Zoo Liberec objevit na ostrově Bangkaru životaschopnou populaci loskutáků niaských, o kterých se vědci z celého světa domnívali, že byli vyhubeni již před několika desítkami let. I díky tomuto objevu Evropská asociace zoologických zahrad a akvárií (EAZA) za koordinace Zoo Liberec připravila velkou celoevropskou ochranářskou kampaň Silent Forest, která měla za cíl zabránit vyhubení několika desítek druhů zpěvných ptáků jihovýchodní Asie.

Pandemická krize bohužel značně ztížila práci ochranářů, a tak se znovu rozbujel ilegální obchod s loskutáky na ostrově Bangkaru a dalších přilehlých ostrovech. „Poslední populace niaských loskutáků čítající méně než 200 jedinců se tak opět dostala pod obrovský tlak pytláckých skupin. Místním tajným vyšetřovatelům ilegálního obchodu se zvířaty, kteří pracují ve spolupráci se Zoo Liberec a Zoo Ostrava, se podařilo tento kriminální syndikát vystopovat, a nyní je nutné pašeráky zastavit. Poté bude třeba sestavit malou jednotku rangerů, kteří budou toto chráněné území pravidelně monitorovat, abychom poslední loskutáky zachránili,“ říká Tomáš Ouhel z neziskové organizace LESTARI.

Výtěžek ze startovného podpoří právě tyto aktivity, tedy ochranu loskutáků před pytláky přímo v Indonésii částkou 153.437 Kč!  Zbylou část výtěžku ve výši 38.000 Kč získala Zoo Ostrava.

Všechny ročníky charitativních běhů v Zoo Ostrava vynesly na podporu záchranných projektů v různých částech světa již více než 1 milion korun! Děkujeme všem běžcům, kteří se zúčastnili, „přiložili nohu k dílu“ a pomohli chránit ohrožené druhy zvířat na různých místech naší planety.

Děkujeme také partnerům, kteří letošní charitativní běh podpořili:

RBP, zdravotní pojišťovna, Slezská univerzita v Opavě, Futurum Ostrava, Český červený kříž – oblastní spolek Ostrava, I Am Sport, Laura Coffee, Lengau s.r.o., Quality Hotel Ostrava City, web evolution, CineStar Ostrava, Nikon.

Sedmý ročník charitativního běhu v Zoo Ostrava proběhne v pátek 25. srpna 2023 a bude věnován korálům – bezobratlým živočichům patřícím do kmene žahavci, kteří tvoří základ ekostystému korálových útesů. Právě korálové útesy dnes čelí obrovským hrozbám zejména v důsledku změn klimatu, ale i nadměrného rybolovu a znečištění moří. Korálové útesy přitom patří spolu s tropickými deštnými pralesy k ekosystémům s největší biodiverzitou na Zemi. Poskytují prostředí k životu a rozmnožování tisícům druhů mořských živočichů. Pevninu chrání před destruktivními vlivy příbojových vln. Řasy rostoucí na jejich povrchu jsou bohatým zdrojem organické hmoty a kyslíku. Jsou zkrátka zásadní pro život na celé planetě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

7:02 CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

Česko posiluje svůj potenciál evropské golfové destinace. Golfový turismus patří k významným zdrojům…