Zoo Ostrava: Botanické zajímavosti - Koření Vánoc

17.12.2022 21:22 | Tisková zpráva

V pěstebních sklenících v Zoologické zahradě a botanickém parku Ostrava roste několik exotických druhů koření, které mají pevné místo v gastronomii velké části světa. Patří mezi ně také jednoznačně zázvor lékařský, který je znám nejen jako koření, ale také jako léčivá rostlina především východoasijských léčitelských škol.

Zoo Ostrava: Botanické zajímavosti - Koření Vánoc
Foto: zoo-ostrava.cz
Popisek: ZOO Ostrava - logo

Zázvor lékařský (Zingiber officinale) je vytrvalá bylina dorůstající výšky až 90 cm. Tlusté laločnaté a světle nažloutlé oddenky jsou silně aromatické. Nesou dlouhé kopinaté listy, které jsou asi 2 až 3 cm široké. Rostlina vyvíjí několik bočních výhonků, které začínají schnout, když rostlina zraje. Zázvor kvete velice vzácně. Původ zázvoru není přesně znám. Někdy se uvádí, že byl nejdříve pěstován na jihu Číny, odkud pronikl do Indie. S jistotou lze konstatovat, že v Indii a Číně se používá již více než tři tisíciletí. Z těchto oblastí se pravděpodobně zásluhou fénických mořeplavců rozšířil do zemí Blízkého východu a do okolí Středozemního moře. Byl znám i ve starověkém Řecku, Římě i Egyptě, kde se používal do omáček nebo jako přísada k luštěninám. Na africký kontinent přinesli tuto rostlinu Portugalci, do Jižní Ameriky pak v 16. století Španělé.

Celosvětově se zázvor využívá v čerstvé, sušené i nakládané formě. Štiplavá pikantní sladká chuť zázvoru tak umocňuje jedinečný zážitek z mnoha sladkých i slaných receptů. Sušený zázvor v podobě prášku se používá jako složka perníkového koření, k dochucení sušenek, koláčů či při výrobě zázvorových limonád a piva. Čerstvý i sušený zázvor slouží k přípravě kávy i čaje. Ve Vietnamu se využívají i čerstvě nakrájené listy, které pokrmům dodávají mnohem jemnější chuť zázvoru, například jako obloha. V kandované podobě se dá konzumovat i jako cukroví. V českých zemích je zázvor nezbytnou ingrediencí pro přípravu staročeských zázvorek, pikantních koleček s kandovaným zázvorem, které zanedlouho ozdobí nejeden vánoční stůl.

Zázvor i další druhy koření si mohou zájemci prohlédnout v rámci komentovaných prohlídek skleníků, které proběhnou ještě tuto sobotu a neděli. Prohlídky probíhají 2x denně (v 11 a ve 14 hod.) a jsou zahrnuty v ceně vstupného do zoo. Z důvodu omezené kapacity je nutná rezervace předem na tel. čísle 596 241 269 nebo osobně na vrátnici zoo. Na komentované prohlídky se můžete těšit i o vánočních prázdninách – proběhnou 27., 28. a 29. prosince od 11 hodin. Zoo Ostrava je po celý prosinec otevřená od 9 do 16 hodin. Pokladny a pavilony se zavírají v 15 hodin.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo zahraničí: První Národní rozvojový den v Černínském paláci

13:21 Ministerstvo zahraničí: První Národní rozvojový den v Černínském paláci

Ve čtvrtek 25. dubna se na Ministerstvu zahraničních věcí uskuteční historicky první Národní rozvojo…