Zoo Ostrava: Druhé mládě orlosupa bradatého bylo převezeno do Zoo Liberec

16.03.2023 9:44 | Tisková zpráva

Bezplatný přesun zvířat mezi zoologickými zahradami je vcelku běžná věc. Většinou se jedná o dospělé nebo dospívající jedince, kteří se dál zapojují do chovných skupin nebo vytvářejí nové chovné páry. Tentokrát se však jednalo o přesun několikadenního mláděte vzácného dravce ze Zoo Ostrava, které bylo v partnerské Zoo Liberec podloženo náhradním pěstounům. Tato úzká spolupráce mezi zoologickými zahradami má obrovský význam při záchraně ohrožených druhů, v tomto případě přispívá k obnovení divoké populace orlosupů v Evropě. Většina přirozeně odchovaných jedinců je vypuštěna v Alpách i dalších evropských pohořích.

Zoo Ostrava: Druhé mládě orlosupa bradatého bylo převezeno do Zoo Liberec
Foto: zoo-ostrava.cz
Popisek: ZOO Ostrava - logo

Zásadní podmínkou pro vysazení do přírody je přirozený odchov mláděte, tj. odchov svými rodiči, případně náhradními pěstouny téhož druhu, a minimální zásah ze strany člověka. Proto je také velmi důležitá úzká spolupráce mezi jednotlivými zoo. Pokud třeba některý pár nedostatečně inkubuje vejce nebo nepečuje o mládě a v jiné zoo zase mají zkušený pár, který měl neoplozené vejce nebo mládě po vyklubání uhynulo, je možné převézt několikadenní mládě a podložit je adoptivním rodičům, kteří většinou podložené mládě přijmou a úspěšně vychovají. V Zoologické zahradě a botanickém parku Ostrava jsou chovány dva páry orlosupů bradatých – mladší pár obývá jednu z voliér dravců v návštěvnické části, starší a zkušenější pár je v chovatelském zázemí.

Jak jsme informovali v novince ze dne 23. února 2023, oba páry snesly vejce, která byla inkubována uměle v líhni. První vylíhlé mládě patřilo mladšímu a méně zkušenějšímu páru, u něhož nebylo jisté, že svého potomka v pořádku odchová. „Vzhledem k nejistotě odchovu mláděte jsme po konzultaci s koordinátorem Evropského ex situ programu (EEP) mládě podložili na hnízdo staršímu a velmi zkušenému páru. Tento pár už odchoval několik vlastních mláďat a má rovněž zkušenosti s odchovem adoptivních mláďat. Podložení proběhlo v pátek 10. února,“ připomíná zooložka Adéla Obračajová. Oba zkušení rodiče mládě přijali a začali o něj okamžitě pečovat. Mládě má už více než měsíc a na základě určení jeho pohlaví bude rozhodnuto o místě jeho vypuštění do volné přírody.

Druhé mládě, potomek staršího ostravského páru, se vylíhlo 28. února 2023. Samice snesla dvě vejce, obě oplozená, ale zárodek v prvním vejci odumřel nedlouho po snesení. Zárodek ve druhém vejci se vyvíjel dobře, s klubáním ale museli pomoci chovatelé. Poté bylo mládě v líhni několik dní rozkrmováno. Protože starší pár už odchovává mládě mladšího páru, bylo nutné ve spolupráci s EEP koordinátorem najít náhradní rodičovský pár. To se podařilo v Zoo Liberec, kam bylo mládě převezeno 7. března, a ještě ten den podloženo.

Video 1 zachycuje krmení mláděte a vypravení na cestu do Zoo Liberec (autor Enrico Gombala, Zoo Ostrava):

Liberecká zoo, stejně jako ta ostravská, chová dva páry orlosupů bradatých a oba již mají s péčí o mláďata nějaké zkušenosti. Starý, více než třicetiletý pár úspěšně přivedl na svět již 18 potomků. Z důvodu vysokého věku se mu ale v posledních čtyřech letech mláďata již nelíhnou. Vzhledem ke svým bohatým zkušenostem je ale ideálním kandidátem na pěstounskou péči pro jiná orlosupí mláďata. Jako například pro to ostravské, o které se již téměř týden vzorně stará, zahřívá ho a pravidelně krmí.

Video 2 (ZDE) zachycuje mládě na hnízdě náhradních pěstounů (autor Jan Hanel, Zoo Liberec).

Pokud budou obě mláďata úspěšně odchována, je velká šance, že ve věku tří měsíců budou v rámci mezinárodního repatriačního projektu vysazena do volné přírody. Zoo Ostrava je do projektu návratu orlosupa bradatého do Alp, odkud byl tento majestátní dravec v minulosti člověkem vyhuben, zapojena od roku 2009 a za tuto dobu se zde vylíhlo už 17 mladých jedinců, z nichž většina létá v evropské přírodě.

Návrat orlosupa bradatého do Evropy

Mezinárodní repatriační projekt by zahájen v roce 1978. Díky nezměrnému úsilí a příkladné spolupráci všech participujících institucí (zoologických zahrad a specializovaných chovatelských center) bylo za tu dobu vypuštěno do volné přírody 384 mladých orlosupů v rámci několika probíhajících repatriačních projektů, které mají všechny společně za cíl obnovit evropskou metapopulaci tohoto druhu. K prvnímu úspěšnému hnízdění vypuštěných orlosupů došlo na konci 90. let minulého století. Od té doby bylo ve volné přírodě vyvedeno bezmála 550 mláďat.

Tento úspěšný projekt naplňuje jeden z hlavních cílů moderních zoologických zahrad, tj. přispět k zachování biologické rozmanitosti, a zároveň představuje konkrétní nápravu škod způsobených přírodě lidskou činností.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…