Zoo Ostrava: Korálová houba

23.10.2022 19:18 | Tisková zpráva

Počasí posledních týdnů svědčí růstu hub po celém území České republiky a tak není divu, že desítky druhů bychom mohli najít také v areálu Zoologické zahrady a botanického parku Ostrava. Mezi nimi i dřevokazné houby, které mohou překvapit svým vzhledem jako například korálovec bukový.

Zoo Ostrava: Korálová houba
Foto: zoo-ostrava.cz
Popisek: ZOO Ostrava - logo

Unikátní lokalita Velkého ostravského lesa, ve které se Zoo Ostrava nachází, skýtá ideální podmínky nejen pro řadu volně žijících živočichů, ale díky starým stromům a pomalu tlejícímu dřevu, ponechanému jako zdroj potravy pro dřevokazné brouky a další organismy, poskytuje „potravu“ také řadě dřevokazných hub. Tak se dotváří dokonalost tohoto cenného biotopu a uzavírá cyklus koloběhu živin, ve kterém hrají dřevokazné houby hlavní roli! Pokud odpoutáte svůj zrak od země a zvednete hlavu, můžete narazit i na docela zajímavé druhy rostoucí na kmenech zdejších listnatých obrů.

Mezi nimi vás může upoutat neobvyklý korálovec bukový (Hericium coralloides), jehož plodnice právě v těchto dnech vyrůstají na jednom z odumřelých buků v srdci starého lesa. Svým vzhledem připomíná korál, neboť třeňovitá báze se bohatě větví a každá z těchto „větviček“ je hustě osázená tenkými, asi 10 mm dlouhými, špičatými, dolů směřujícími ostny. Podobnost s výrůstky rostlin sloužícími k obraně je však veskrze náhodná a ve skutečnosti jsou ostny pokryty výtrusorodou vrstvou, která slouží k rozmnožování houby. Korálovec bukový je nehojná houba, která roste v přirozených až pralesovitých zejména listnatých lesích a pokud není mráz, může se nám poštěstit ji najít i v zimě.

V Evropě můžeme najít 3 druhy rodu korálovec a každý z nich je něčím výjimečný. Příbuzný korálovec ježatý (Hericium erinaceus) patří v jihovýchodní Asii k hospodářsky významným, uměle pěstovaným houbám prospěšným pro lidské zdraví. Společně s korálovcem jedlovým (Hericium alpestre), který roste převážně na jehličnatých stromech, patří mezi druhy, zařazené v Červeném seznamu hub (makromycetů) České republiky. Ačkoliv není korálovec jedlový vzácný, je ohrožen úbytkem nejčastější hostitelské dřeviny – jedle.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

7:23 Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

Fair play, boj proti předsudkům, všestrannost a nutnost spolupráce rodičů a trenérů. To jsou témata …