Zoo Ostrava: Kukang Coffee. Nový kávový dům na Sumatře

19.12.2021 12:58 | Tisková zpráva

The Kukang Rescue Program: Rozvojová pomoc České republiky v gesci Ministerstva zahraničních věcí ČR a Velvyslanectví ČR v Jakartě podpořila komunitu pěstitelů kávy chránící přírodu a ohrožené druhy na Sumatře, kde působí záchranný program Kukang. Díky podpoře grantu nazvaného „Malý lokální projekt“ na severu ostrova nově stojí i speciální „kávový dům“.

Zoo Ostrava: Kukang Coffee. Nový kávový dům na Sumatře
Foto: zoo-ostrava.cz
Popisek: ZOO Ostrava - logo

Tzv. „Malý lokální projekt“ (dále jen „MLP“) je grant, který v rámci rozvojové pomoci vypisuje Ministerstvo zahraničních věcí ČR ve spolupráci s Velvyslanectvím ČR v Jakartě. 

Anketa

Bude válka mezi Ruskem a Ukrajinou?

20%
77%
hlasovalo: 17527 lidí
Tento grant slouží k rozvoji spolupráce na lokální úrovni a Kukang program ho získal na podporu udržitelného živobytí komunity lidí ve vesnici Kuta Male na Severní Sumatře. V této oblasti totiž program dlouhodobě spolupracuje s místními obyvateli, pomáhá řešit konflikty farmářů s divokými zvířaty přicházejícími na jejich pole, zaměstnává bývalé pytláky jako asistenty pro terénní monitoring zdejšího pralesa a vybudoval zde anglicko-environmentální knihovnu pro místní děti. Místní komunita zde nyní díky navázané spolupráci produkuje environmentálně šetrnou kávu „Kukang Coffee“ a zároveň chrání ohrožené druhy zvířat. Hlavní náplní grantu bylo zejména založení komunity místních pěstitelů kávy, tzv. „Kukang Coffee Community“, a stavba multifunkčního „kávového domu“ v této terénní oblasti. Grant volně navazoval na již realizovaný MLP z roku 2019, díky kterému byla nastavena metodika zpracovávání kávy a podpořen nejen trénink a školení jejích zdejších producentů, ale i environmentální vzdělávání místních dětí.

Nově vybudovaný „kávový dům“ Kukang Coffee, jehož výstavba a vybavení byly možné právě díky finančním prostředkům z grantu MLP 2020, nyní slouží ke správnému zpracovávání a skladování kávových zrn zaručujícímu jejich vysokou kvalitu. Prostory ale představují také ideální místo pro setkávání členů komunity pěstitelů kávy, jejich schůze a potřebná školení. Jedna část domu bude navíc sloužit jako prostor pro anglicko-environmentální knihovnu pro děti a jejich vzdělávání v ochraně přírody a anglickém jazyce.

Farmáři sdružení v nově založené komunitě Kukang Coffee musí podepsat oficiální dohodu o spolupráci, která jim zajišťuje všechny výhody členství, jako je například garantovaný odkup jejich kávy projektem za vyšší cenu, než je cena na místním trhu. Zároveň je však tato smlouva zavazuje k ochraně ohrožených a chráněných druhů zvířat. „Povedlo se nám také podepsat dohodu o spolupráci s vesnicí Kuta Male, kterou zastoupil její starosta. Tato dohoda zahrnuje mj. i body o podpoře a rozvoji Kukang Coffee komunity a o ukončení lovu chráněných druhů divokých zvířat v oblasti. Starosta vesnice Jhon Sembiring jakožto pěstitel kávy také sám do této komunity vstoupil,“ pochvaluje si navazování spolupráce s místními obyvateli na ochraně přírody ředitel záchranného programu Kukang František Příbrský. V rámci členství jednotliví farmáři získávají poradenství od týmu složeného z koordinátora a dvou asistentů, kteří bývali pytláky. Ti však nyní kontrolují nejen zpracovávání kávy dle nastavené metodiky, ale i dodržování zákazu lovu ohrožených zvířat. „Od loňského roku s námi v rámci projektu Kukang Coffee spolupracuje již přes 50 farmářů, od nichž jsme odkoupili již zhruba 3 tuny zelené kávy v pergamenové slupce přímo z jejich polí. Díky vzniklé kávové komunitě mají místní lidé větší zisk ze své kávy a zároveň vyšší motivaci a pochopení k ochraně místních ohrožených druhů zvířat. Projekt funguje výborně, a naše oblast se tak pro tato zvířata stala takovým malým rájem,“ vysvětluje indonéský koordinátor projektu Kukang Coffee Jhon Kartasima Gurusinga.

Tuto kvalitní kávu si mohou dopřát již i lidé v Česku. Zelená káva z této oblasti se totiž dováží do České republiky, konkrétně do kavárny Kukang Coffee v Ústí nad Labem, která tento ochranářský příběh šíří dál skrze své návštěvníky. Více ZDE.

Ministerstvu zahraničních věcí České republiky a Velvyslanectví České republiky v Jakartě patří velké poděkování za poskytnutí grantu, který pomohl podpořit udržitelné živobytí obyvatel severní Sumatry a zároveň chránit tamní ohrožená divoká zvířata. Upřímné díky patří také partnerům programu z řad moderních zoologických zahrad za jejich dlouhodobou podporu, konkrétně Zoo Ostrava, Zoo Olomouc, Zoo Liberec, Zoo Hodonín, Zoo Na Hrádečku, Zoo Zlín, Zoo Ústí nad Labem, Zoo Wroclaw, NaturZoo Rheine a Ouwehands Zoo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

16:05 Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

Prioritou nové Evropské komise by se mohlo stát snížení administrativní zátěže podnikatelů. Tu býval…