Zoo Ostrava: Narodilo se u nás mládě hrocha obojživelného

04.08.2020 11:44

V Zoologické zahradě a botanickém parku Ostrava je od úterka uzavřen Pavilon afrických zvířat z důvodu příjezdu nové samice žirafy Rothschildovy. Od pátku 24. července je uzavřen i pavilon Tanganika. Důvodem uzavření je také nový přírůstek, kterým je v tomto případě čerstvě narozené mládě hrocha obojživelného. Porodila jej mladá samice, pro kterou je to rodičovská premiéra, proto jí chceme zajistit potřebný klid.

Zoo Ostrava: Narodilo se u nás mládě hrocha obojživelného
Foto: zoo-ostrava.cz
Popisek: ZOO Ostrava - logo

Samice hrocha je březí osm měsíců. Mládě se rodí ve vodě, kde tráví první dny života a pod vodou často i saje mateřské mléko. Po narození váží 35-50 kg. Rodiči malého hrocha, jehož pohlaví zatím neznáme, je pár nově sestavený loni na podzim. Samice (*2013) byla do Ostravy přivezena na základě doporučení vedoucího Evropské plemenné knihy pro hrochy obojživelné (kterou od roku 2006 vede Zoo Ostrava) z anglické Zoo Whipsnade v roce 2016, samec (*2012) pak přicestoval v říjnu loňského roku ze Zoo Antwerpy. Jejich spojení proběhlo bez komplikací a zvířata spolu od začátku tvoří harmonický pár, čehož důkazem je i brzké narození prvního potomka.

Momentálně je tedy pavilon Tanganika uzavřen, ale návštěvníci mají možnost pozorovat hrošího samce ve venkovním výběhu, hlavně v dopoledních hodinách. Samec je dočasně od matky s mládětem oddělen, protože i pro něj se jedná o prvního potomka. Novopečená matka zatím zvládá svou rodičovskou premiéru velmi dobře. Mládě prospívá, je vitální a už také následuje matku na souš. Chovatelé jsou ale stále napjati, jak se bude situace dále vyvíjet, protože první týdny jsou pro mláďata kritická a i v přírodě je úmrtnost v tomto období poměrně vysoká.

V Zoo Ostrava jsou hroši chováni od roku 1967 a během této doby se zde narodilo celkem 33 mláďat (včetně toho letošního). Z toho se podařilo odchovat 18 z nich (zatím bez toho letošního).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…