Zoo Ostrava: Návštěva nejbarevnějších ptačích druhů

20.02.2024 13:07 | Tisková zpráva

„Má hejla na nose“ – rčení, které je zmíněno již v Balbínově encyklopedii ze 17. století a znamenalo, že má někdo od mrazu červený nos. Stejně nápadně červená barva je charakteristická pro samečky hýla obecného. Samičky jsou jen nevýrazně šedohnědé. A právě hejnko těchto krasavců navštěvovalo po celý minulý měsíc jedno z mnoha krmítek v Zoologické zahradě a botanickém parku Ostrava.

Zoo Ostrava: Návštěva nejbarevnějších ptačích druhů
Foto: ZOO Ostrava
Popisek: Zoo Ostrava

Hýli obecní (Pyrrhula pyrrhula) se v teplé části roku vyskytují ve vyšších nadmořských výškách, do nížin se stěhují pouze v zimním období. Kdysi patřili k oblíbeným klecovým ptákům, stejně jako další pěvec z našeho videa – nádherně pestrý stehlík obecný (Carduelis carduelis). Jeho typický hlas mu dal jméno nejen v češtině, ale například i v němčině (Stieglitz), polštině (szczygiel), maďarštině (tengelic), norštině (stillits) a mnoha dalších jazycích. Video zachycuje kromě pěnkavy obecné (Fringilla coelebs) a všudypřítomných sýkor koňader (Parus majora) i samičku strakapouda velkého (Dendrocopos major), jak si šikovně poradila se semínkem slunečnice. Rozlousknout semeno v zobáku jako stehlíci a hýli neumí, stejně tak si ho nedokáže přidržet nohou jako koňadra. Dovede ale semeno zasunout do škvíry ve stromě a jednou ranou zobákem slupku odstranit.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

HZS ČR: Přivítali jsme zahraniční delegaci ze Saska a Bavorska

22:28 HZS ČR: Přivítali jsme zahraniční delegaci ze Saska a Bavorska

Ve dnech 25.7 a 26. 7. se v budově GŘ HZS ČR uskutečnilo pracovní jednání se zástupci Saska a Bavors…