Zoo Ostrava: Nové druhy v Pavilonu evoluce

28.07.2023 22:02 | Tisková zpráva

Pavilon evoluce obývá přes 400 zvířat v téměř 40 druzích. Zájemci zde najdou zástupce různých živočišných skupin – bezobratlé, ryby, obojživelníky, plazy, ptáky i savce. Nově zde můžete vidět vodní žáby drápatečky Merlinovy a skupina sarančí pustinných.

Zoo Ostrava: Nové druhy v Pavilonu evoluce
Foto: ZOO Ostrava
Popisek: Zoo Ostrava

Moderní expozice byla vybudována hlavně pro šimpanze a kočkodany, ale k vidění jsou zde i zástupci dalších živočišných skupin – od bezobratlých přes ryby, obojživelníky a plazy až po ptáky a již zmíněné savce. Třebaže mnozí nejsou tak velcí jako právě primáti, každý z nich je něčím zajímavý a jedinečný. Oba nové druhy jsou k vidění ve vnitřní vyhlídce do výběhu šimpanzů.

Drápatečka Merlinova (Pseudhymenochirus merlini) je ryze vodní žába, která je v chovech velmi vzácná. Obývá stojaté a zastíněné pomalu tekoucí vody v západoafrických státech Guinea-Bissau, Guinea a Sierra Leone. Zatím nepatří k ohroženým druhům, ale je citlivá vůči kácení vegetace kolem vodních toků, dále je lovena pro konzumaci místními obyvateli a hrozbu představují i nepůvodní dravé ryby. V akváriu v Pavilonu evoluce je umístěna skupina samců této vodní žáby.

Saranče pustinná (Schistocerca gregaria) je zástupcem hmyzu s proměnou nedokonalou. Nazývá se také saranče všežravá a je to onen nechvalně známý „nájezdník“ obývající velkou oblast od severozápadní Afriky po střední Asii. Dospělá saranče uletí za podpory větru každý den až 150 km a sežere potravu o váze odpovídající hmotnosti jejího těla, tj. něco přes 2 gramy. Velká hejna tvoří desítky milionů sarančat. Ve zmenšeném modelu v ostravské zoo spásá vegetaci jen několik desítek jedinců. Jsou mezi nimi vidět bezkřídlé nymfy, ze kterých se po posledním svleku stávají okřídlení dospělí jedinci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Infocentrum JE Dukovany zve na speciální zábavně naučný dětský program „Po stopách elektřiny“

19:19 ČEZ: Infocentrum JE Dukovany zve na speciální zábavně naučný dětský program „Po stopách elektřiny“

Energetici na sobotu 4. května připravili pro malé návštěvníky speciální program zaměřený na výrobu …