Zoo Ostrava: Nové druhy v pavilonu Papua - rak červenoklepetý a duhounek tečkoploutvý

26.12.2021 12:18 | Tisková zpráva

Návštěva zoologické zahrady má své kouzlo i v tomto období. Mnohá chladnomilná zvířata jsou momentálně mnohem aktivnější než v parném létě a ani některé teplomilné druhy se zimy neobávají. Návštěvníci se během prohlídky mají možnost zahřát v tropických pavilonech. V pavilonu Papua teď mohou objevit hned dva nové druhy – velkého barevného raka a početné hejno rybek s tečkovanými ploutvičkami.

Zoo Ostrava: Nové druhy v pavilonu Papua - rak červenoklepetý a duhounek tečkoploutvý
Foto: zoo-ostrava.cz
Popisek: ZOO Ostrava - logo

Pavilon Papua je v ostravské zoologické zahradě největším akvaterarijním komplexem a představuje návštěvníkům zástupce pestré papuánské přírody. Jedná se zejména o ryby a plazy, ale zájemci zde uvidí také žralůčka okatého (zástupce paryb) a několik druhů bezobratlých živočichů (například žahavců).

Novým zástupcem bezobratlých je rak červenoklepetý (Cherax quadricarinatus). Tento velký druh raka může dorůst až do 30 cm. V ostravské Papui je k vidění sedm mladých jedinců velkých asi 10 cm. Jejich klepeta jsou zatím spíše modrá s červenou skvrnkou Budou ale poměrně rychle růst a vybarvovat se. U samců bude pak červená skvrna mnohem větší. Tento rak je původní na severu Austrálie a na ostrově Papua-Nová Guinea. Dnes je ale rozšířený téměř po celém světě v tropickém a subtropickém pásmu. Chová se na maso a velmi snadno se šíří i mimo chovná zařízení. Je to jeden z nejúspěšnějších invazních korýšů, prokazatelně už způsobil lokální vyhubení původních drobnějších raků a krevet. Na rozdíl od mnoha jiných raků není tento druh extrémně teritoriální a agresivní a nemá tendenci trávit většinu času v úkrytu, proto jich v akváriu můžeme chovat více pohromadě. Věříme, že expozice s tímto druhem bude atraktivní.

Dalším novým obyvatelem tropického pavilonu je duhounek tečkoploutvý (Pseudomugil gertrudae). Tato drobná rybka se vyskytuje ve stejných oblastech jako rak červenoklepetý, proto v zoo obývá i stejné akvárium. Dorůstá délky maximálně 4 cm a je to mírumilovná rybka žijící v početných hejnech. Samečci se snaží zaujmout samičky roztahováním ploutví, které jsou zdobené černými tečkami. V akváriu je 80 duhounků, kteří budou také ještě dorůstat a vybarvovat se. Zatím zkoumají nové prostředí, raci je ignorují, a tak věříme, že takto drobné a pohyblivé ryby lovit nebudou. Akvaterárium s novými druhy je umístěno v průchodu do navazující Voliéry Papua. Ve větvích nad vodou jsou k vidění i krajty zelené.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Elektřina i plyn hluboko pod cenou tradičních produktů na neurčito i fixací. LAMA energy nabízí výhodný měsíční tarif

9:29 Elektřina i plyn hluboko pod cenou tradičních produktů na neurčito i fixací. LAMA energy nabízí výhodný měsíční tarif

Jak efektivně snížit výdaje na energie? LAMA energy je jedním z dodavatelů, který už téměř rok nabíz…