Zoo Ostrava uspořádala 16. ročník konference pro pedagogy

13.10.2022 21:01 | Tisková zpráva

Odborná konference je určena pedagogickým pracovníkům a ostravská zoologická zahrada ji pořádá pravidelně už šestnáctým rokem. Dva poslední ročníky musely kvůli covidu proběhnout online formou, letos se opět mohli organizátoři s pedagogy potkat osobně. Akce se dlouhodobě těší velkému zájmu (nejen) učitelů (nejen) z celého Moravskoslezského kraje. V letošním roce se opět přihlásilo bezmála 140 zájemců z moravskoslezského regionu i dalších míst republiky. Cílem konference je upevňovat a rozvíjet dlouhodobou spolupráci škol a dalších volnočasových zařízení pro děti se zoologickou zahradou v oblasti vzdělávání a představit významnou úlohu moderních zoo na poli ochrany přírody a problematiky ohrožených druhů.

Zoo Ostrava uspořádala 16. ročník konference pro pedagogy
Foto: zoo-ostrava.cz
Popisek: ZOO Ostrava - logo

Konferenci pořádá Zoo Ostrava už více než 10 let ve spolupráci s Klubem ekologické výchovy. Letošní program věnovaný ochraně biodiverzity byl opět velmi pestrý, v dopolední části, která se konala v aule Vysoké školy podnikání, byly předneseny příspěvky zástupců ostravské zoologické zahrady, Klubu ekologické výchovy i dalších organizací, jako je Ministerstvo životního prostředí, Moravskoslezský kraj, Česká krajina či Lesy ČR. Většina z nich byla věnována vzácným druhům živočichů naší přírody a také těm druhům, které se v české přírodě vyskytují, ale určitě do ní původně nepatří. Zoo navíc představila pestrou škálu vzdělávacích aktivit, které školám nabízí, i další novinky, které mohou pedagogové sami využít při výuce. Pedagogové nám mohou velmi významně pomoci a už dlouho pomáhají v šíření myšlenek trvale udržitelného rozvoje a zapojování dětí do ochrany přírody

Odpolední část pak pokračovala komentovanou prohlídkou v areálu Zoologické zahrady a botanického parku Ostrava. „Prvních 13. ročníků konference se konalo vždy začátkem prosince. Vzhledem k tomu, že poslední dva ročníky byly kvůli zpřísněným opatřením proti covidu v tomto období přesunuty do online prostoru, zvolili jsme pro letošní rok termín o dva měsíce dříve, abychom předešli případnému dalšímu online ročníku. Účastníci si tak mimo jiné užili procházku areálem, který právě hýří zářivými podzimními barvami, navíc za krásného slunečného počasí,“ pochvaluje si Jiří Novák, ředitel zoo. „Věřím, že i taková zdánlivá maličkost přispěje k dalšímu upevnění spolupráce. Pedagogové nám mohou velmi významně pomoci a už dlouho pomáhají v šíření myšlenek trvale udržitelného rozvoje a zapojování dětí do ochrany přírody,“ dodává Jiří Novák.

„Spolupráci naší zoologické zahrady s pedagogickými pracovníky považuji také za klíčovou a velmi mě těší takový zájem o konferenci. Je neuvěřitelné, že se koná už tak dlouho – 16 let. To je kus života, v podstatě jedna generace. A je také povzbudivé, že většina pedagogů se této akce účastní pravidelně. Zájem některých neutuchá ani po odchodu do důchodu,“ říká náměstkyně primátora města Ostravy Kateřina Šebestová, která konferenci zaštítila a spolu s ředitelem zoo i zahájila. „Téma ochrany biodiverzity je stále velmi aktuální a týká se každého z nás. Zoo Ostrava nabízí pestrou paletu výukových programů pro školní děti i desítky osvětových aktivit pro širokou veřejnost. Jejich cílem je ukázat lidem, jak může opravdu každý z nás přispět k ochraně našeho okolního prostředí, často velmi jednoduchými kroky,“ dodává Kateřina Šebestová.

Konference se uskutečnila ve čtvrtek 6. října. Dopolední část proběhla v aule Vysoké školy podnikání, odpolední pak v ostravské zoo. Záštitu nad konferencí i v letošním roce převzaly náměstkyně primátora města Ostravy Kateřina Šebestová a členka rady Moravskoslezského kraje Zdenka Němečková Crkvenjaš. Realizaci konference finančně podpořily Ministerstvo životního prostředí ČR a Moravskoslezský kraj.

„Velice si cením spolupráce mezi krajem a zoologickou zahradou, která se uzavřením společného Memoranda o spolupráci v oblasti environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty dále prohlubuje,“ říká radní Zdenka Němečková Crkvenjaš. „Každoročně se zástupci kraje aktivně zúčastňují této konference a jsem ráda, že i my můžeme přispět k náplni konference a zároveň přiblížit účastníkům dění na kraji v oblasti aktivit týkajících se environmentálního vzdělávání. Zoo Ostrava patří díky svým aktivitám k jedním z nejvýznamnějších vzdělávacích institucí, a to nejen v rámci Ostravy, ale celého Moravskoslezského kraje, dopad vzdělávání a osvěty je obrovský,“ dodává Zdenka Němečková Crkvenjaš.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Rakušan: Pokud to můžeme zařídit, není na co čekat

15:16 Ministr Rakušan: Pokud to můžeme zařídit, není na co čekat

Povinnost hlásit podezřelé transakce a větší pravomoci pro policii zajistit zbraně. Vláda schválila …