Zoo Plzeň: Tučňáci mají novou voliéru

03.07.2018 17:03

Zoologická a botanická zahrada má první průchozí voliéru pro tučňáky. Je to poprvé v historii zdejší zoologické zahrady, co taková voliéra pro ptáky existuje.

Zoo Plzeň: Tučňáci mají novou voliéru
Foto: Zoo Plzeň
Popisek: Zoo Plzeň

Tučňáci se ve zdejší zoo chovají již od roku 1997 a jejich krmení je velmi oblíbenou atrakcí pro návštěvníky zahrady. Voliéru slavnostně otevřeli v pátek 29. června ekonomický náměstek primátora města Plzně Pavel Kotas společně s ředitelem zahrady Jiřím Trávníčkem.

„Naše zoologická zahrada je mezi dvaceti nejnavštěvovanějšími turistickými cíli v České republice. V rámci naší země se jedná o třetí nejrychleji se rozvíjející zoo a to díky zaměstnancům zdejší zahrady v čele s panem ředitelem Trávníčkem, a já bych jim velmi rád za jejich práci poděkoval. V letošním roce město podpořilo přestavbu pavilonu Filipíny, vybudování nových dětských hřišť, cyklostezku kolem zoo, projekt Sloni na Mži a nyní rada města podpořila vybudování nových automatů na nákup vstupenek a turniketů na platební i Plzeňskou kartu, české mince i eura,“ řekl při otevření voliéry ekonomický náměstek Pavel Kotas a dodal: „Jsem rád, že dané finance jsou ve zdejší zoo tak vidět a naši tučňáci budou nyní díky voliéře v bezpečí.“

„Celkové náklady na vybudování voliéry pro tučňáky se vyšplhaly na 2,16 milionu korun včetně DPH a celková přestavba trvala jen dva měsíce. Díky zdejší voliéře budou již naše tučňáci v bezpečí od divoce žijícího ptactva a přenosu chorob, ale také například kvůli kunám,“ uvedl ředitel plzeňské zoo Jiří Trávníček.

„Tučňáci jsou zde chováni od roku 1997, výborně se množí v několikáté generaci a patří mezi návštěvnicky nejoblíbenější druhy. Koridor voliéry pro příchozí má vyhlídku, jež byla vybudována před pěti lety, a vstupní a výstupní přechodovou komoru. Dalšími obyvateli voliéry jsou kachny patagonské, labutě černokrké a v budoucnu možná i další druhy. Zdejší tučňáci Humboldtovy obývají vody chladného a na živiny bohatého Humboldtova proudu u břehů Peru a Chile, mezi 4. a 40. stupněm jižní šířky. Hnízdí především na ostrůvcích blízko pobřeží. Během dne loví v Pacifiku a navečer se vrací zpět na hnízdiště,“ vysvětlil mluvčí zoo Martin Vobruba.

„V letošním roce v naší zoo dokončíme pavilon Filipíny i prostranství před ním, na statku Lüftnerka budujeme environmentální vzdělávací program Po stopách člověka jedeme dál a za čtyři miliony bude dokončené venkovní dětské hřiště. Do září by také měla být hotová cyklostezka kolem zoo a ještě v letošním roce bude osazen jeden automat na placení parkování,“ prozradil investice letošního roku ve zdejší zoologické zahradě její technický náměstek Radek Martinec.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

MHMP: Praha zprovoznila další část cyklostezky A1 mezi Stromovkou a ulicí Varhulíkové

10:04 MHMP: Praha zprovoznila další část cyklostezky A1 mezi Stromovkou a ulicí Varhulíkové

Hlavní město prostřednictvím Technické správy komunikací hl. m. Prahy (TSK) otevřelo novou část páte…