Zoo Praha: Koně Převalského se na Dívčích hradech prohánějí v nové sestavě

10.04.2022 9:45 | Tisková zpráva

O další koně Převalského a hříbata se rozroste stádo na Dívčích hradech. Zoo Praha zde nyní na jaře vypustila valacha Nepomuka a klisnu Veredu. Naopak dosavadní obyvatelky Khamiina a Lana se přestěhovaly na chovnou stanici do Dolního Dobřejova, aby se mohly spářit s hřebcem. Obě klisny se nicméně časem do ohrady vrátí, aby zde porodily hříbata.

Zoo Praha: Koně Převalského se na Dívčích hradech prohánějí v nové sestavě
Foto: Zoo Praha
Popisek: Zoo Praha

„Jedná se o krok k trvalému rozšíření stáda. Až obě odvezené klisny zabřeznou, vrátíme je zpět, možná ještě spolu s další klisnou. Na Dívčích hradech tak výhledově bude šest až sedm dospělých koní – a po čase snad i dvě hříbata. Je to spletité, ale současně jde o nejlepší způsob, jak zde mít převaláky v přiměřeném počtu,“ vysvětluje obměnu kurátorka kopytníků Barbora Dobiášová. 

Anketa

Který z jmenovaných šéfů vlád je nejlepší?

1%
0%
3%
95%
hlasovalo: 57071 lidí

Návrat čtyřleté klisny Khamiiny a pětileté Lany je plánován po připuštění hřebcem. K tomu dojde pravděpodobně na konci června poté, co s ním budou na období říje spojeny. V ohradě na Dívčích hradech je vystřídali téměř třináctiletý valach Nepomuk a bezmála pětiletá klisna Vereda. Doplnili stávající členky stáda tříletou Xicaru a čtyřletou Gruhne. Jednotlivé klisny byly vybrány tak, aby pro budoucí reprodukci byla zaručena co největší genetická pestrost skupiny.

„Pro kombinaci stáda s kastrovaným hřebcem jsme se rozhodli, aby nedošlo k synchronnímu zabřeznutí všech klisen a měli tak dostatek času na vhodné umístění narozených hříbat. Téměř třináctiletý valach Nepomuk je již ozkoušený ve skupině klisen v Dolním Dobřejově, klisny si hlídá a je přiměřeně dominantní, a tak ve stádě plní potřebnou roli hřebce,“ vysvětluje volbu valacha Dobiášová.

Noví obyvatelé zde zůstanou již natrvalo, rozšíří spolu s plánovanými hříbaty stádo a pomohou tak s vypásáním téměř dvacetihektarového výběhu. Přirozené spásání travin přispívá k návratu zdejšího původního společenstva rostlin a živočichů.

Nynější obyvatelé Dívčích hradů

Nepomuk je valach, který na Dívčích hradech plní roli hřebce. Narodil se v květnu 2009 ve Slatiňanech, odkud o rok později odjel do Dolního Dobřejova. Nepomuk byl vypuštěn na Dívčích hradech nyní na jaře.

Vereda se narodila v Praze v květnu 2017. Jejím otcem je hřebec Len, který je potomkem klisny Orlicy III – posledního odchyceného koně Převalského ve volné přírodě. Na Dívčích hradech byla Vereda vypuštěna spolu s Nepomukem.

Gruhne pochází z belgické Reserve d'Animaux Sauvage, kde se narodila v červenci 2017 a odkud o dva roky později odcestovala do chovné stanice Zoo Praha v Dolním Dobřejově. Klisna Gruhne byla vypuštěna loni v dubnu spolu s Xicarou, Lanou a Khamiinou.

Xicara se narodila přímo v Zoo Praha, a to v červenci roku 2018. Na Dívčích hradech byla vypuštěna loni v dubnu.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České dráhy: MS IIHF v ledním hokeji začíná v pátek, vlaky dopraví fanoušky do center šampionátu

16:08 České dráhy: MS IIHF v ledním hokeji začíná v pátek, vlaky dopraví fanoušky do center šampionátu

Hokejová horečka vypukne již tento pátek. Česká republika se po devíti letech znovu stane hostitelem…