Zoo Ústí nad Labem: Slonice Delhi najde nový domov ve Francii

24.04.2022 22:16 | Tisková zpráva

Zoo Ústí nad Labem navštívili kolegové Tony Verhulst a Sofie Goetghebeur z Elephant Haven - European Elephant Sanctuary v jihozápadní Francii (dále EHEES). Toto chovatelské zařízení se specializuje na chov sloních samic, které z objektivních zdravotních, genetických či sociálních důvodů nemohou být zařazeny do reprodukce a chovu v rámci evropského ex-situ programu. EHEES disponuje rozlehlými pastvinami o rozloze 28 hektarů, což je srovnatelné s celkovou rozlohou Zoo Ústí nad Labem. Žádné jiné evropské chovné zařízení aktuálně nenabízí takový prostorový komfort a flexibilitu.

Zoo Ústí nad Labem: Slonice Delhi najde nový domov ve Francii
Foto: zoousti.cz
Popisek: Zoo Ústí nad Labem

Přesun Delhi do EHEES je intenzivně komunikován s koordinátorem evropského chovu slonů, který náš přístup k problematice vítá a plně podporuje.

„Kolegové u nás strávili dva dny, během kterých proběhla klíčová jednání s vedením zoo o možnosti umístění Delhi do EHEES. Zároveň se snažili blíže poznat charakterové vlastnosti naší slonice. Delhi je vhodnou adeptkou pro připojení k 54leté slonici Gandhi v EHEES, a přesun tak nabral konkrétní obrysy. Věříme, že Delhi s Gandhi vytvoří harmonickou dvojici,“ přiblížila hlavní zooložka Ing. Petra Padalíková.

Delhi je po úhynu slonice Kaly v roce 2018 jediným chovaným slonem v Zoo Ústí nad Labem. Vedení zoo, chovatelé i zástupci města si uvědomují, že sloni jsou sociálně žijící zvířata a další držení Delhi samostatně bez reálné vyhlídky na spojení s jinou slonicí je nemorální a neobhajitelné. „Přebudování stávajícího pavilonu tak, aby splňoval moderní trendy chovu slonů, je technicky v podstatě nemožné a z dlouhodobého pohledu neperspektivní. Z tohoto důvodu jsme po pečlivém zvážení všech aspektů a po konzultacích s odborníky v ČR i v zahraničí myšlenku přestavby zavrhli. Zároveň nás velmi těší, že se po dlouhých třech letech podařilo najít vhodné zařízení pro naši slonici,“ upřesňuje ředitelka Pšenková.

V budoucnu by měl stávající pavilon s přilehlými výběhy patřit orangutanům bornejským a dalším ohroženým druhům asijské fauny. „Jsem přesvědčena o tom, že se nám podaří vybudovat nadčasovou a chovatelsky funkční expozici, která bude chloubou Zoo Ústí nad Labem a příkladem pro další chovatelská zařízení,“ uzavírá dr. Pšenková.

Sloni patří mezi návštěvnicky nejatraktivnější druhy zvířat, proto se odchodem Delhi zoo chovu slonů nevzdává. Jejich návrat do Zoo Ústí nad Labem je však v blízké či vzdálenější budoucnosti vázán na rozšíření areálu na rozlehlé louky Mariánského vrchu a vybudování pavilonu, který bude vyhovovat jejich nárokům. Projekt „Sloních plání“ bude zahrnut do nově aktualizovaného generelu zoo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…