Zoo Ústí nad Labem má nový chovný pár tapírů čabrakových

30.07.2023 7:44 | Tisková zpráva

Do ústecké zoo dorazil nejprve patnáctiletý samec, který přicestoval 28. června ze Zoo Lipsko. Ve středu 19. července pak dorazila i sedmiletá samice ze Zoo Dortmund. Aktuálně si zvyká na nové prostředí. Obě zvířata jsou od sebe zatím oddělena, ale mají mezi sebou vizuální i čichový kontakt. Jejich spojování proběhne v okamžiku, kdy se samice důkladně seznámí s novým domovem.

Zoo Ústí nad Labem má nový chovný pár tapírů čabrakových
Foto: zoousti.cz
Popisek: Zoo Ústí nad Labem

Tapír čabrakový (Tapirus indicus) je jediným asijským druhem tapíra, který žije v jihovýchodních pralesích Asie na území Sumatry, Thajska a Malajsie. Vyznačuje se černo-bílým zbarvením, které ho v pralese dokonale maskuje. Vyskytuje se často poblíž vody, hledá v ní úkryt a výborně plave. Kvůli lovu a odlesňování, které ho připravuje o jeho přirozené prostředí, je podle Červeného seznamu řazen mezi ohrožené druhy.

Zástupců tohoto druhu je nedostatek i v populaci evropských zoologických zahrad. Pro tapíry čabrakové je veden EEP (Evropský chovný program), který se momentálně potýká zejména s problémem nedostatku samic. Ty dostávají pouze zoologické zahrady s nejlepším chovatelským zařízením. O umístění konkrétních zvířat rozhoduje koordinátor chovu podle genetických dispozic a podmínek v jednotlivých zahradách. „Je pro nás úspěchem, že právě ústecká zoo byla vybrána jako instituce, která je vhodná pro nově sestavený chovný pár tapírů čabrakových. Je důležité vytvořit dostatečně velkou a stabilní záložní populaci tohoto druhu v lidské péči,“ uvedla ředitelka zoo Ilona Pšenková. Do nedávna ústecká zoo chovala pouze jediného samce, který byl před dvěma měsíci přesunut ke geneticky vhodné samici ve španělské zoo.

Populace tapírů čabrakových nyní čítá v evropských zoologických zahradách 47 kusů (zdroj: ZIMS, Zoological Information Management System). Za posledních 12 měsíců se v Evropě narodila pouze 4 mláďata, populace tohoto druhu tedy narůstá velmi pomalu.  „Naším cílem je pokusit se o rozmnožení tohoto vzácného druhu. Úspěšný odchov by přispěl k posílení jeho populace v evropských zoo,“ dodává vedoucí zoologického útvaru Petra Padalíková.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti uspělo v prestižní anketě Zákon roku

11:27 Ministerstvo spravedlnosti uspělo v prestižní anketě Zákon roku

Ve čtvrtek 25. dubna 2024 byly vyhlášeny výsledky patnáctého ročníku ankety Zákon roku. Na druhém mí…