Zoo Ústí nad Labem představila nový plán rozvoje

21.12.2022 12:47 | Tisková zpráva

Vedení zoologické zahrady spolu s odborným týmem představilo plán rozvoje zoo v Císařském sále Muzea města Ústí nad Labem zastupitelům města, spolupracujícím partnerům a médiím. Autoři vysvětlili, jak je dokument koncipován, a poodhalili detaily a vizualizace několika plánovaných projektů.

Zoo Ústí nad Labem představila nový plán rozvoje
Foto: zoousti.cz
Popisek: Zoo Ústí nad Labem

Na generelu zoologické zahrady spolupracoval odborný tým zoo společně s architekty z atelieru JinJan s.r.o. po dobu téměř sedmi měsíců. Již v létě roku 2022 byl dokument představen zástupcům Ministerstva životního prostředí (MŽP) a členům licenční komise, v červenci 2022 i screeningové komisi EAZA (Evropská asociace zoo a akvárií). „Ministerstvo velmi oceňuje, že Ing. Ilona Pšenková, Ph.D. po svém nástupu do funkce ředitelky nastavila se svým týmem velmi otevřenou komunikaci k připravovaným změnám a plánovaným cílům, a to nejen s ministerstvem, ale i s dalšími partnery, mezi nimiž je na prvním místě potřeba zmínit právě EAZA“ sděluje za MŽP ředitel Odboru druhové ochrany a implementace mezinárodních závazků Ing. Jan Šíma.

Díky podpoře města Ústí nad Labem a uzavřené dohodě, která přináší příslib pravidelných investic ve výši 20 mil. Kč ročně po dobu min. 5 let, plánuje zoo rozvoj areálu, celou řadu oprav a rekonstrukcí i nových ambiciózních investičních projektů, které jsou shrnuty v představovaném generelu.

„Generel hodnotí vztahy místní i široké, charakter pozemků a jejich vlastnictví, cesty a komunikace.  Zaměřuje se na zoologickou, botanickou i historickou složku areálu“ popisuje architekt Jindřich Ráftl. Podstatnou kapitolou, která naznačuje další směr vývoje Zoo Ústí nad Labem, jsou plánované projekty, kde vedení vycházelo z aktuálních potřeb zoo a řešení havarijního stavu několika objektů, nutného zlepšení životních podmínek chovaných druhů zvířat a vytvoření moderních expozic odpovídajících světovým trendům. „Generel zahrnuje i projekty, které mají prioritu z pohledu nutného zlepšení návštěvnického servisu a služeb a nezanedbatelný význam mají i v ochraně přírody zejména lokální a dále investiční projekty, které umožní návrat velkých savců (sloni, nosorožci) do Ústí“ upřesňuje ředitelka Ilona Pšenková.

Dokument se zaměřuje na časový horizont 10 let. „Trendy v chovech zvířat a jednotlivé potřeby se dynamicky mění v čase, a tak zpracování plánu rozvoje na delší časový úsek nemá smysl“ upřesňuje vedoucí zoologického útvaru Petra Padalíková. Plán rozvoje Zoo Ústí nad Labem je koncipován jako tzv. „živý dokument“ čili kdykoliv dle potřeb editovatelný. Toto pojetí generelu má usnadnit další práci v budoucnu a umožňuje větší flexibilitu a rychlost při nutných změnách a aktualizacích.  V závěru generelu je představen předběžný nový vizuál mapy areálu Zoo Ústí nad Labem (obr. 1). Plánované druhy zvířat a expoziční celky korespondují s dlouhodobým plánem zoo a prioritami chovu v rámci EAZA.

„Po nedávném úspěšném obhájení členství v EAZA bylo představení generelu dalším krokem k tomu, aby se Zoologická zahrada v Ústí nad Labem znovu zařadila k prestižním evropským institucím zaměřených na chov ohrožených druhů zvířat a stala se významným centrem ekologického vzdělávání a odpočinku v ústeckém regionu“ uzavírá ředitelka Ilona Pšenková.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nadace ČEZ: V Pardubicích byly vysazeny tradiční odrůdy stromů

11:46 Nadace ČEZ: V Pardubicích byly vysazeny tradiční odrůdy stromů

Lokalita U Trojice v Pardubicích prochází změnou. Byly zde vysazeny tradiční odrůdy ovocných stromů.…