Zoo Zlín: Gora Ark je otevřena

28.08.2023 7:05 | Tisková zpráva

V neděli 6. srpna jsme vás pozvali na první návštěvu nejdelší voliéry pro supy v České republice. Nese jméno Gora Ark, v letu a také při krmení zde budete moci pozorovat dvě desítky supů.

Zoo Zlín: Gora Ark je otevřena
Foto: wikipedia
Popisek: Zoo Zlín.

Slavnostní otevření za účasti ředitele zoo Romana Horského proběhlo ve 13.00 hod. přímo v amfiteátru nové voliéry. I přes velkou nepřízeň počasí hlediště amfiteátru zaplnily desítky návštěvníků. Přestřižení stuhy s logem Gora Ark se ujali ředitel zoo Roman Horský a externí grafik zahrady Oldřich Pink. Symbolicky tak voliéru otevřeli pro návštěvníky.

Ve voliéře našlo nový domov 5 druhou afrických supů - sup bělohlavý, Rüppellovi, chocholatí, mrchožraví a kapucíni. "Vlastně poprvé můžete všechny druhy afrických supů, které chováme, vidět takto pospolu v jednom prostoru. Voliéra je dlouhá 80 m, v žádné české zoologické zahradě podobnou neobjevíte. A právě prostor je obrovským benefitem této voliéry, umožní totiž těmto dravcům létat. Celé zařízení jsme také koncipovali pro chov a rozmnožování supů, doufáme, že připravené hnízdní niky s vyhříváním budou supům vyhovovat. Mimořádné zážitky nabídne i krmení supů. To bude probíhat naprosto stejně, jako ve volné přírodě," uvedl při slavnostním otevření ředitel Roman Horský. Kromě supů zde uvidíte také hadilovy písaře, zoborožce hrubozobé a různé druhy turak.

Právě první krmení supů patřilo mezi nejočekávanější okamžiky slavnostního otevření. Chovatelé přinesli na vyvýšený pahorek ve voliéře dvě celá jatečná zvířata, pro hadilovy připravili menší kousky masa a myši. "Dnešní vydatný déšť není to pravé ořechové. Jakmile supům zmokne peří, špatně se jim létá. Navíc dnes poprvé v rámci slavnostního otevření jim předkládáme celé kusy jatečných zvířat. Já a moji kolegové tak budeme se stejným napětím jako vy očekávat, jestli supi vůbec projeví o potravu zájem," okomentovat ředitel Horský první krmení supů. Během pár okamžiků se však všem přítomným naskytla vskutku výjimečná podívaná. Supi okamžitě zpozorovali přinesou potravu. Nejprve přiletěli ti největší, sup bělohlavý a supi Rüppellovi, za pár minut se připojili i ti menší. Před užaslými návštěvníky se odehrávala scéna jako vystřižená z afrických plání. "Bylo jedinečné sledovat, jak velcí supi celé zvíře postupně zpracovávají a otevírají, jak menší druhy se tak mohou dostat dovnitř a krmit se měkkými tkáněmi. Přesně tak, jako ve volné přírodě," popsala chování supů vrchní chovatelka Pavla Knápková.

"Jsme rádi, že v nové expozici Gora Ark můžeme návštěvníkům představit život těchto jedinečných dravců. Věříme, že pro všechny bude skutečně zážitkem, když kolem nich proletí sup s rozpětím křídel 2,5 metru a když budou moci sledovat, jak se dvě desítky supů krmí naprosto stejně jako v Africe. Přijďte se podívat. Gora Ark bude otevřena každý den, krmení supů bude probíhat v úterý, čtvrtek a neděli vždy ve 11.15 hod.," pozval na návštěvu Gora Ark ředitel Roman Horský. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Královéhradecký kraj: Vybrané turistické linky už vyjely

16:13 Královéhradecký kraj: Vybrané turistické linky už vyjely

V sobotu 27. dubna vyjely vybrané turistické autobusové a vlakové linky Veřejné dopravy Královéhrade…