Zoo Zlín loni překonala tři roky starý návštěvní rekord

04.02.2020 7:34

Rok 2019 byl pro Zoo Zlín skutečně mimořádný. Zahrada překonala tři roky starý návštěvní rekord, do areálu zavítalo více než 680 000 návštěvníků. Velké úspěchy zoo dosáhla také v chovatelské činnosti, řada novinek se objevila i v areálu.

Zoo Zlín loni překonala tři roky starý návštěvní rekord
Foto: wikipedia
Popisek: Zoo Zlín.

Chovatelská činnost

Poprvé v historii zoo a poprvé v Evropě se v roce 2019 podařilo rozmnožit mořské rejnoky druhu siba ománská. Ačkoliv ve volné přírodě je to jeden z nejpočetnějších druhů mořských rejnoků, o jejich chování a rozmnožování nejsou takřka žádné informace. Čtveřici mláďat návštěvníci uvidí v expozici Zátoka rejnoků. Zlínská zoo je také jedinou evropskou a první českou zahradou, která vloni odchovala mládě medvěda pyskatého. „Tyto medvědy v celé Evropě objevíme pouze v sedmi zoo. Náš sameček tak výrazně přispěje k oživení současné nepříliš zdravé populace tohoto druhu medvěda,“ uvedl hlavní zoolog Kamil Čihák. Mimořádná jsou i tři mláďata tygrů ussurijských, která po genetické stránce patří k těm nejcennějším v evropských chovech. „Po třinácti letech chovu jako první česká a slovenská zoo slavili odchov čápa sedlatého. Velkým úspěchem je také nejpočetnější světový odchov u nesytů afrických,“ dodal Kamil Čihák. Nesyty africké chová 41 světových institucí, za uplynulých 12 měsíců se v nich vylíhlo 30 mláďat. Téměř jednu polovinu tvořila zlínská mláďata. Chovatelské lahůdky reprezentují mládě gibona stříbrného, čtvrtý potomek u tapíra čabrakového, mláďata jeřába laločnatého, puštíka tečkovaného a pižmovky bělokřídlé. Cenné jsou odchovy u dželad, kudu velkého, kotulů veverovitých, hyeny skvrnité, supů bělohlavých, mrchožravých, hnědých, himálajských a Rüppellových.

Medvěd pyskatý

Medvěd pyskatý
(foto - archiv Zoo Zlín)

Rozšířila se kolekce chovaných druhů, poprvé se v zoo objevili orli korunkatí, antilopy bongo horští nebo kondoři andští. Po dlouhých měsících jednání zoo na konci září získala gaury indické, nejmohutnější tury na světě. Gaury chová devět evropských zoo, populace čítá 34 jedinců. Získání čtyř mladých a nepříbuzných zvířat přímo z Indie je pro celý chovný program klíčové.

Areál zoo

Na konci června zoo otevřela dlouho očekávanou letní expozici aligátorů amerických. Vznikla úpravou nádrže před zámkem Lešná, kterou aligátoři budou obývat během léta. Změnila se také bývalá expozice nosálů a pekari amerických, ve které se nově zabydleli mravenečníci velcí a kuandu obecní. Pro mimořádné vzácné orly korunkaté, které chovají pouze tři zoo na světě, zahrada přestavbou čtyř starších voliér v africké oblasti připravila prostornou expozici.

Tapír čabrakový

Tapír čabrakový
(/foto - archiv Zoo Zlín)

Spoustu novinek zlínská zoo připravila i pro návštěvníky. Kompletní proměnou prošla dřevěná lávka kolem laguny plameňáků růžových, stejného „liftingu“ se dočkal můstek v australském dětském koutku. „U expozice australských pelikánů jsme připravili novou návštěvní trasu, která umožní lidem zavítat přímo mezi tyto opeřence. Její součástí budou i dvě dřevěné lávky ve tvaru krokodýla, tito plazi tak zde už nebudou jen na originální australské značce“ s úsměvem přiblížil vedoucí technického oddělení Jakub Skřivánek. V nedaleké restauraci Farma u Koaly se návštěvníci mohou těšit na rozšířené zastřešené posezení a také na kompletně proměněné toalety. Za deštivého počasí pak lidé určitě ocení nový, pevný povrch návštěvní trasy v asijské expozici Hala-Bala.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…