Zúčastněte se pochodu, který připomene mobilizaci v roce 1938

12.08.2015 11:23

V sobotu 19. září od 9 hodin se uskuteční v Kladrubech u Stříbra už druhý ročník pochodu s názvem Mobilisace 1938. Pochod je věnován mobilizaci Československé branné moci v říjnu 1938, jako připomenutí významného mezníku československých vojenských dějin.

Zúčastněte se pochodu, který připomene mobilizaci v roce 1938
Foto: thinkstockphotos.com
Popisek: Vojenské vozidlo, ilustrační foto

Pochod pořádá občanské sdružení Pětatřicátníci Plzeň, jež tvoří především příslušníci 171. pěší roty AZ Plzeň, ve spolupráci se Sdružením válečných veteránů ČR a Československou obcí legionářskou, jednota Tachov.

„Našim předkům nebyla dána možnost bránit svoji vlast a byli nuceni po politickém rozhodnutí ji vydat. Mnozí se však zúčastnili boje proti nepříteli, který jejich vlast obsadil, ať již na domácí frontě nebo v zahraničí. Mnozí za vlast položili to nejcennější, co měli – svůj život. A právě těmto hrdinům je věnována naše vzpomínka,“ říkají organizátoři.

Na pochod i s dětmi

Trasy vedou částečně přímo po linii lehkého opevnění a také ji několikrát protnou. Jejich délka je 10, 25 a 35 km. Trasa 10 km je určena především rodičům s dětmi a dětským skupinám. Součástí pochodu je prohlídka Muzea Československého opevnění Kladruby s průvodcem, kde bude k vidění lehké opevnění vz. 37 ŘOP vybavené a vyzbrojené jako v době mobilizace.

Organizátoři dále připravili k prohlídce okupanty odstřelený bunkr u obce Zhoř, který byl součástí ochrany polního letiště. Na něm mají účastníci možnost vidět sílu stěn a stropu, včetně armování.

Start na fotbalovém hřišti v Kladrubech

Start pochodu je na fotbalovém hřišti v Kladrubech, s improvizovanou státní hranicí s replikou prvorepublikového hraničního sloupu se závorou, kterou bude střežit voják v dobové uniformě vyzbrojený kulometem vz. 37.

Trasu pochodu je nutno dokončit do 17.00 hodin a čas pochodu není měřen. Trasy jsou vedeny částečně po turistických trasách, polních cestách, lesem a po veřejných komunikacích 4. a 3. třídy.

Úspěšní účastníci pochodu budou odměněni dle propozic. Pamětní odznak na stuze nese heslo „ My se nebojíme“. Toto dobové heslo bylo nalezeno na jednom z pohraničních pevnostních objektů.

Podrobné informace naleznete na: http://www.pochod.petatricatnici.eu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Třetí blok Jaderné elektrárny Dukovany dosáhl poprvé v historii výkonu 513 MW

11:54 ČEZ: Třetí blok Jaderné elektrárny Dukovany dosáhl poprvé v historii výkonu 513 MW

Energetici v Dukovanech dosáhli plánovaného zvýšení elektrického výkonu 3. výrobního bloku – špičkov…