Časopis dTest porovnal potravinářské barvy a barevné cukrovinky, které se běžně používají ke zdobení při pečení. „Podívali jsme se na rozličné polevy, cukrová sypání a jarní dekorace, barvy, jedlý papír s potiskem a potahové hmoty na dorty. Z jejich obalů jsme čerpali informace o použitých barvivech. Obsahují řadu syntetických látek, kterým je lepší se vyhnout nebo jejich konzumaci omezit, zejména u dětí,“ popisuje Hana Hoffmannová, šéfredaktorka časopisu dTest.
Azobarviva dovedou sytě a stabilně obarvit nápoje i potraviny. dTest je našel v potahové hmotě na dorty, v barevném posypu, jako součást potisku jedlého papíru nebo v potravinářském barvivu určeném k barvení pokrmů. Azobarviva mají potenciálně neblahý dopad na aktivitu a pozornost dětí. Evropské nařízení proto ukládá výrobcům potravin, aby spotřebitele na tento fakt upozorňovali na obalech. Potravinářských azobarviv je šest a patří mezi ně žluť SY (E 110), chinolinová žluť SY (E 104), azorubin (E 122), červeň allura (E 129), tartrazin (E 102) a ponceau (neboli košenilová červeň A, E 124).
Karmín či kyselina karmínová (dříve označovaná jako košenila) se v potravinářství využívá při barvení uzenin, mléčných výrobků, džemů nebo cukrovinek. Na toto červené barvivo dTest narazil v modelovací marcipánové hmotě, cukrových posypech a cukrových polevách. Obsahuje potenciálně alergenní složky.

Tento článek je uzamčen
Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PLPřidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: Tisková zpráva