dTest: Barvy na vlasy nejsou nikdy zcela přírodní

18.10.2018 11:34

Permanentní barvy na vlasy jsou vždy chemické výrobky. I když se nám z názvu, značky nebo popisu na obale může zdát, že je některá šetrnější než jiná, všechny obsahují chemikálie, které mohou vyvolat podráždění pokožky nebo alergickou reakci.

dTest: Barvy na vlasy nejsou nikdy zcela přírodní
Foto: dtest.cz
Popisek: dTest - logo

 

Někteří výrobci své barvy popisují slovy jako „přírodní“, „bez amoniaku“, „bez parabenů“, což jsou kritéria, podle kterých se mnozí zákazníci skutečně rozhodují. Kdo by nechtěl dosáhnout dokonalého výsledku výrobkem, který není toxický. Značky jako Herbatint, Naturtint nebo Phytocolor snadno vyvolají představu výrobků čistě rostlinného původu. Nenechte se zmást. Permanentní barva vždy obsahuje i chemické složky – barviva, látky podobné amoniaku k otevření kutikuly vlasu i oxidant podobný peroxidu vodíku k odbarvení a podpoře kvalitního obarvení.

Některé složky mohou vyvolat alergickou kožní reakci. Obsahují je všechny permanentní barvy, včetně „přírodních“, prodávaných v lékárnách či obchodech s přírodními a bio produkty nebo používaných vašim kadeřníkem. Naše zdraví nijak zvlášť neohrožují, pomineme-li zmíněné riziko podráždění kůže nebo alergie. Nezvyšují ani nebezpečí vzniku rakoviny, jak potvrdily studie Světové zdravotnické organizace WHO.

Co tedy očekávat, když je barva „bez amoniaku“? Přes zažité představy o jeho škodlivosti, nepatří amoniak v barvách k dráždícím složkám a rozhodně není rakovinotvorný. Často je nahrazován látkami ze skupiny ethanolaminů. Mají sice příjemnější pach, ale jsou méně účinné. Pro kýžený efekt je proto třeba použít koncentrovanější barvu a nechat ji účinkovat delší dobu. Může to vést k vzniku nitrosaminu, který již není zcela neškodný.

Barva „bez parabenů“ je také hlavně marketingovým tahem. Většina barev parabeny stejně neobsahuje, ať o tom víme či ne. A ne všechny parabeny narušují hormonální rovnováhu v těle. Žádná z deseti barev, které testovala belgická spotřebitelská organizace Test-Achats, neobsahovala druhy parabenů, považované za endokrinní disruptory.

Při volbě permanentní barvy na vlasy se nenechte zmást nepodstatným marketingovým tvrzením nebo názvy na obalech. Produkty na trhu musí vždy odpovídat evropským standardům, proto by žádný z nich neměl být nebezpečný pro zdraví běžného uživatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

7:23 Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

Fair play, boj proti předsudkům, všestrannost a nutnost spolupráce rodičů a trenérů. To jsou témata …