Časopis dTest testoval výrobky spolu s partnerskou spotřebitelskou organizací ve Švédsku, takže vedle české a německé verze získal srovnání i s Lay´s, které se prodávají ve Skandinávii. „Všechny tři výrobky jsme podrobili stejným analýzám a stejnému hodnocení. V rozporu s častým přesvědčením spotřebitelů můžeme směle prohlásit, že české solené chipsy Lay´s vyšly z tohoto klání celkově nejlépe hlavně díky své chuti,“ shrnuje výsledky testu Hana Hoffmannová, šéfredaktorka časopisu dTest a dodává: „Špatnou zprávou je, že ze všech tří vzorků Lay´s měly ty české nejvíc akrylamidu, avšak jeho obsah byl pod stávající i budoucí směrnou hodnotou.“ Chipsy Lay´s z německého regálu měly 211 mikrogramů, švédské chipsy 235 a jejich český sourozenec 521 mikrogramů akrylamidu na 1 kg výrobku. Podrobnější výsledky testů dvojí kvality výrobků jsou zdarma dostupné na webu ZDE.
Akrylamid je pro člověka jedovatý, protože má hned několik typů toxických účinků. Od dubna příštího roku začne platit evropské nařízení, které pro chipsy určuje směrnou hodnotu maximálně 750 mikrogramů akrylamidu na kilogram výrobku. Přestože nejde o legislativní limit, nové nařízení výrobcům ukládá úpravu výrobních procesů tak, aby jejich výrobky doporučenou hranici nepřekračovaly.
Škála zjištěných množství této škodlivé látky byla v testovaných chipsech opravdu pestrá. Nejnižší naměřená hodnota byla 131 µg/kg (Chio Definitely Salted Chips), nejvyšší pak skoro desetinásobná – 1210 µg/kg (Petr Hobža Strážnické brambůrky).

Tento článek je uzamčen
Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PLPřidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: Tisková zpráva