Také u koblih platí, že je třeba pozorně číst informace na obalech. Ty pomohou ihned odhalit přílišný obsah tuků, nasycených mastných kyselin nebo cukru. Zjistíte z nich také, zda dobrota uvnitř obsahuje částečně hydrogenovaný tuk, který je sice levnější, ale znamená vyšší obsah transmastné kyseliny. Ta zvyšuje hladinu „špatného“ cholesterolu LDL a snižuje množství „dobrého“ HDL, a tak škodí našemu kardiovaskulárnímu systému. Transmastné kyseliny vznikají i při delším zahřívání oleje na vysoké teploty, například při smažení koblih.
Balené koblihy obsahují také hromadu aditiv, které mimo jiné pomáhají k prodloužení trvanlivosti výrobku na 3-4 dny, emulgátorů, kypřících látek, barviv a ochucovadel. Pozornost je třeba věnovat skupině difosfátů neboli difosforečnanů (E450). Příjem většího množství fosforu náš organismus ohrožuje, protože napomáhá demineralizaci kostí a narušuje fungování kardiovaskulárního systému.
Tento článek je uzamčen
Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PLPřidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
Zastrojování platů
Na jaké částce by podle vás měly být platy politiků zastropovány nebo na co by měly být navázány? A řeší něco zmrazení platů, když dřív nebo později dojde k rozmrazení?
Další články z rubriky
16:14 Lesy ČR: Šikovný technik z rumburské Lesní správy odborně opravil historický hraniční kámen
Poškozený historický kámen umístěný zřejmě v roce 1843 na hranici tří katastrů, Krásné Lípy, Rumburk…
- 11:14 VZP: Ovlivnění účinnosti léků
- 7:16 Správa železnic: Budoucí tunel mezi Dejvicemi a Veleslavínem získal zelené razítko EIA
- 22:14 MHMP: Praha připravuje zakázku na podporu klíčové kyberbezpečnostní technologie
- 16:14 Zoo Ostrava: Nesem Vám noviny... od šimpanzů
- 11:14 ČSÚ: Celková důvěra v ekonomiku se v závěru roku meziměsíčně snížila


