dTest: Evropská komise žaluje členy EU za znečištěné ovzduší

06.06.2018 14:23

Evropská komise pošle šestici zemí před Soudní dvůr EU za nesplnění limitů kvality ovzduší. Tuto skutečnost komentovala i francouzská spotřebitelská organizace UFC-Que choisir a vyjádřila spokojenost s neústupností unijních úřadů.

dTest: Evropská komise žaluje členy EU za znečištěné ovzduší
Foto: dtest.cz
Popisek: dTest - logo

Před soudní dvůr předstoupí ze stejného důvodu šest zemí – Británie, Francie, Itálie, Německo, Maďarsko a Rumunsko. Další tři –  Česká republika, Slovensko a Španělsko – zatím tomuto kroku unikly, ač ani v nich stav ovzduší není zdaleka uspokojivý.

Evropská komise k takovému opatření přistupuje po desetiletých snahách přimět všechny členské země, aby přijaly příslušnou zodpovědnost a postaraly se o kvalitu vzduchu, který jejich občané dýchají. Konkrétně Francii komise žaluje za to, že jsou v jejím ovzduší příliš často překračovány normy obsahu oxidu dusičitého.  Ten je velmi škodlivý, i když se o něm mluví a píše méně než například o nebezpečí, které hrozí z drobných částic.

EK připomíná, že většina znečišťujících látek pochází ze silničního provozu, a doporučuje jeho omezení, přechod k elektrickým vozům, ale hlavně snížení emisí z dieselových motorů, které mají na svědomí 80 % celého problému.

Důsledky úniku škodlivin do ovzduší jsou alarmující. Francouzský národní úřad veřejného zdraví eviduje 48 000 úmrtí ročně spojená se škodlivým ovzduším a uvádí, že ač bývají akutní problémy citelné v dopravních špičkách, na zdraví má nejhorší vliv dlouhodobé vystavení účinkům znečišťujících látek.

Francouzská vláda se pokusila odvrátit hrozbu soudem již po loňské varovné zprávě z Bruselu. Na změny však již bylo pozdě. Nyní zemi hrozí uvalení vysokých finančních sankcí. A pokud se Česká republika nebude dostatečně věnovat slibům, které v této oblasti Evropské komisi dala a dluží je svým občanům, může ji v budoucnu čekat podobný osud.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

7:23 Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

Fair play, boj proti předsudkům, všestrannost a nutnost spolupráce rodičů a trenérů. To jsou témata …