dTest: Goji - Zázrak, nebo obyčejné bobule?

05.10.2018 20:34

Plody kustovnice čínské neboli goji jsou prodávány jako plody se zázračnými zdravotními účinky. Je tomu skutečně tak? Žádné spolehlivé vědecké důkazy nejsou, zjistila rakouská organizace Medizin transparent.

dTest: Goji - Zázrak, nebo obyčejné bobule?
Foto: dtest.cz
Popisek: dTest - logo

 

Goji (nebo také godži) se v čínské medicíně používá léta a v posledních letech se dostalo i do evropských obchodů. Prodává se také v různých potravinových doplňcích, některé internetové obchody nabízejí i jeho šťávu. Má pomáhat proti mnoha neduhům. Patří mezi ně rakovina, vedlejší účinky chemoterapie a ozařování, infarkt, mrtvice, vady zraku, chronické záněty a mnohé další. Kouzlo kustovnice údajně tkví v bohatém obsahu vitamínů, antioxidantů a polysacharidů, které mají posilovat imunitní systém.

Účinky goji zkoumala řada studií. Medizin transparent však dosud nenarazila na žádnou, která by poskytovala spolehlivé a důvěryhodné důkazy zázračných účinků. Většina se věnuje laboratorním pokusům s buňkami. Výsledky in vitro však nijak nezaručují stejný nebo podobný účinek v podmínkách lidského organismu, což vyžaduje solidní klinické výzkumy. Některé studie sice pracují s informacemi od pacientů, ti však neužívali goji ve stejné formě a na srovnatelné potíže a jejich počet zdaleka nebyl relevantní. Snah najít důkazy o účincích goji v případě srdečních chorob, cukrovky, snížené imunity nebo v prevenci stařecké makulární degenerace sítnice bylo více, avšak vybrané způsoby a metody neodpovídaly přísným vědeckým požadavkům.

Vzhledem k absenci důkazů ani samotní výrobci nežádají o povolení používat tvrzení o léčivých efektech plodů kustovnice čínské na obalech doplňků.

Je goji bezpečné?
Ani na tuto otázku nelze jednoduše odpovědět, protože jednoznačné důkazy chybí. Známá je skutečnost, že může ohrozit osoby užívající některá antikoagulační léčiva, protože posiluje jejich účinek a může tedy způsobit silné krvácení.

Objevila se i varování před obsahem pesticidů v goji v důsledku způsobů jeho pěstování. Existují také zprávy o tom, že některé doplňky s goji slibující zvýšení sexuální potence obsahují látku sildenafil, která je na předpis a je součástí například Viagry.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…