dTest: Hovory do zahraničí od konce roamingu podražily

16.05.2018 22:21

Po ukončení roamingových poplatků v létě 2017 jsou sice telefonické služby na cestách výhodnější, ale telefonování do zahraničí z vlastní země podražilo. Belgická spotřebitelská organizace Test-Achats volá po regulačních opatřeních ze strany Evropské komise.

dTest: Hovory do zahraničí od konce roamingu podražily
Foto: dtest.cz
Popisek: dTest - logo

Zrušení roamingu v EU potěšilo, běžné volání z domova do zahraničí je však stále drahé a místy i dražší. Průzkum Test-Achats zjistil, že nejméně 74 % Belgičanů telefonuje do zahraničí převážně ze svých mobilů a mnohem méně pak přes aplikace jakou Skype, Facebook, Messenger a Whatsapp. A co více – 28 % se mylně domnívá, že mezinárodní volání v mobilní síti je roamingovým voláním. Přitom rozdíl mezi tarifními cenami volání v roamingu a cenami běžných odchozích mezinárodních hovorů je velmi podstatný. S novými roamingovými pravidly navíc belgičtí operátoři citelně zvýšili ceník odchozích zahraničních hovorů. Cena minutového volání z Belgie do ciziny tak činí v průměru 326 % ceny minutového hovoru v rámci Belgie a tudíž i EU při použití roamingu.

BEUC, Evropská organizace spotřebitelů, jejímiž členy jsou jak Test-Achats, tak dTest, vyzvala k zajištění evropské regulace mezinárodních tarifů. Mobilní operátoři nesmí využívat cen mezinárodních hovorů jako kompenzaci pro zrušení roamingu v rámci EU.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

19:02 Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

Celní úřad pro Pardubický kraj upozorňuje na podvodná jednání a žádá veřejnost o obezřetnost při výz…