dTest: Jak nedovolit chytré televizi sledovat, co děláte

20.02.2018 21:17

Chytré televize se tak nejmenují náhodou. Kromě výhod, které uživatelům nabízejí, s pomocí technologie nazývané ACR (Automatic content recognition) sbírají údaje o tom, jaké pořady sledují. Nabízíme vám návod americké spotřebitelské organizace Consumer Reports, jak toto sledování vypnout.

dTest: Jak nedovolit chytré televizi sledovat, co děláte
Foto: dtest.cz
Popisek: dTest - logo

Průzkum televizí pěti hlavních značek na americkém trhu – LG, Samsung, Sony, TCL a Vizio - ukázal, že všechny chytré televize mohou sbírat i předávat dále značné množství soukromých údajů. Organizace Consumer Reports u nich odhalila slabiny v ochraně uživatelova soukromí a bezpečnostní rizika. Nejedná se o nový problém. Americká Federal Trade Commission (obdoba naší České obchodní inspekce) již za tento typ sledování udílela pokuty a její nařízení jsou nyní jasná – pro sběr takových dat je třeba mít spotřebitelův souhlas. Proto se vyplatí při prvním nastavení chytré televize vše pozorně číst a odolat nutkání rychlého souhlasu se vším. Počítejte však s tím, že v rámci základních podmínek užívání budete muset některé klauzule přijmout, abyste vůbec mohli využívat služeb poskytovatele.

I v případě, že máte přístroj dávno nastavený a v provozu, lze funkce ACR vypnout. Rady, jak se neztratit ve spleti složitých nastavení a jejich slovních pojmenování u nejprodávanějších Smart TV za oceánem, připravili pro spotřebitele američtí kolegové..

Jak vypnout sledování u televize LG

Otevřete Nastavení v menu nebo za pomoci tlačítka pro nastavení na dálkovém ovládání. Tam přejděte ve Všech nastaveních na Obecná a v nich vyberte LivePlus, což je ACR technologie značky LG. Vypněte ji.

Můžete pokračovat, najít položku O této TV a tam Uživatelské podmínky, kde se vám zobrazí další tři možnosti – Zobrazení informačních služeb, Personalizovaná reklama a Hlasové informace. Pokud si to přejete, vypněte každou z těchto možností a na konci stránky odklikněte souhlas. LivePlus a Zobrazení informačních služeb jsou spojeny a vypnutí jednoho vypne i druhé. Personalizovaná reklama a Hlasové informace však fungují nezávisle. Mějte na vědomí, že vypnete-li Hlasové informace, nebudete moci televizor ovládat hlasem.

U starších televizí LG je to jednodušší. Stačí jít cestou Nastavení – Možnosti – LivePlus a vypnout nebo zapnout.

Postup vypnutí sledování u TV Samsung

U novějších chytrých televizí od Samsungu v hlavním menu otevřete Nastavení a pak Podporu. Najděte Smluvní podmínky používání a Zásady ochrany dat, kde bude možností více a mezi nimi Zobrazení informačních služeb, Reklamy založené na zájmech a Smluvní podmínky služeb vzdálené zprávy online, u kterých můžete odvolat svůj souhlas.

Starší přístroje mají ovládání ACR v Smart Hub menu – Nastavení – Podpora – Podmínky používání, kde je možné vypnout SyncPlus a Marketing.

Vypněte sledování u televize Sony

Většina novějších modelů televizí Sony používá systém Android pro chytré televize a během nastavení je uživatel žádán o souhlas s podmínkami třech společností – Google, Sony a dodavatele ACR technologie Samba TV. Abyste mohli vypnout samotnou ACR, jděte přes Home menu a Nastavení k Základnímu nastavení (Initial Setup), odmítněte nabídku změny sítě a dostanete se na nabídku podmínek Sony Bravia. Ty musíte odsouhlasit, pokud se nechcete ochudit o využívání všech výhod chytré televize. Přes dalších několik stránek s nabídkami se dostanete k podmínkám používání Samba TV, kde snadno vypnete používání ACR. Systém se však nedá jen tak – bude požadovat ještě další potvrzení tohoto vypnutí, aby vás poslechl, a vy jste dosáhli svého cíle.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…