Podstatné je, čemu říkáte „jedno kafe“. Šálek espressa, tedy zhruba 30 ml, obsahuje podle amerického ministerstva zemědělství 63 mg kofeinu. Stejné množství filtrované kávy má 12-16 mg. Technicky vzato je espresso „kofeinovější“. Překapávaná káva se však nikdy nepije v tak malém množství, Američané jí vypijí nejméně osmkrát více, a to znamená 95-128 mg kofeinu.
I přes tato čísla záleží na značce, odrůdě, způsobu pražení, množství použité kávy a způsobu její přípravy (překapání, french press, espresovač apod.) Proč se tedy někdo domnívá, že espresso obsahuje více kofeinu? Možná to souvisí s tím, jak dlouho tu porci kávy pijeme. Espresso je maličké, můžeme jej do sebe rychle „obrátit“ a běžet vstříc dalším úkolům. Z velkého hrnku však upíjíme dlouho a pomalu, takže se nám zdá, že nápoj z něj není tak povzbuzující.
Chcete-li omezit svoji spotřebu kofeinu, espresso může být vhodným řešením. Musíte však zůstat u jednoho šálku. Můžete si ho dát v klasické podobě, nebo si dopřát delší zážitek některým z nápojů, které se z něj dělají, jako jsou latte nebo cappuccino.
Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: Tisková zpráva