Podstatné je, čemu říkáte „jedno kafe“. Šálek espressa, tedy zhruba 30 ml, obsahuje podle amerického ministerstva zemědělství 63 mg kofeinu. Stejné množství filtrované kávy má 12-16 mg. Technicky vzato je espresso „kofeinovější“. Překapávaná káva se však nikdy nepije v tak malém množství, Američané jí vypijí nejméně osmkrát více, a to znamená 95-128 mg kofeinu.
I přes tato čísla záleží na značce, odrůdě, způsobu pražení, množství použité kávy a způsobu její přípravy (překapání, french press, espresovač apod.) Proč se tedy někdo domnívá, že espresso obsahuje více kofeinu? Možná to souvisí s tím, jak dlouho tu porci kávy pijeme. Espresso je maličké, můžeme jej do sebe rychle „obrátit“ a běžet vstříc dalším úkolům. Z velkého hrnku však upíjíme dlouho a pomalu, takže se nám zdá, že nápoj z něj není tak povzbuzující.

Tento článek je uzamčen
Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PLPřidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: Tisková zpráva
Je pravda, že chcete zamrazit důchody?
Protože co vím, pro zamrazení vašich platů jste nebyl.
Další články z rubriky

13:34 Celní správa: Daňová kobra odhalila milionové úniky na dani z přidané hodnoty
Daňová kobra i nadále zůstává jedním z nejefektivnějších a nejúčinnějších nástrojů k odhalování orga…
- 10:34 Nadace ČEZ: Charitativní jízdy na handbicích během plzeňského Festivalu na ulici
- 7:33 Správa železnic: Mostecké nádraží projde proměnou
- 22:32 ÚOHS povolil firmám Accolade a Conseq společnou akvizici v oblasti průmyslových parků
- 19:28 Ústavní soud: Souhlas opatrovnického soudu k podání žaloby nezletilým
- 16:26 ČEZ: Temelín v červenci přivítal přes čtyři tisíce návštěvníků