dTest: Každé třetí fixy propadly kvůli nežádoucím látkám

22.08.2019 11:48

Zatímco děti mívají z malování fixy čirou radost, rodiče často děsí, z jakých povrchů bude potřeba jejich výtvory následně odstraňovat. Výrobci přitom většinou zdůrazňují, že čáry po jejich popisovačích lze z textilu snadno odstranit.

dTest: Každé třetí fixy propadly kvůli nežádoucím látkám
Foto: dTest
Popisek: dTest

Spotřebitelský časopis dTest nechal prověřit kvalitu 18 balení fixů pro děti. Zjišťoval, jak snadno je lze vyprat a jak jsou na tom s obsahem rizikových chemikálií.

Za kvalitu psaní a výdrž padaly vesměs velmi dobré či dobré známky. Horší byla situace při zkouškách, které testovaly, jak jdou fixy „dolů“ z počmáraných ubrusů a oblečení.

„Většina čar bez obtíží pustila ze směsného materiálu z bavlny, polyesteru a elastanu. Horší to bylo s bavlnou, byť jsme ji prali na 60 °C. Černou ovcí se stal výrobek Stabilo Pen 68, jehož barvy byly na obou textiliích jasně patrné i po vyprání,“ konstatuje Hana Hoffmannová, šéfredaktorka časopisu dTest.

Hodnotitelé zkoušeli čáry odstraňovat i z tzv. vixlajvantového ubrusu s hrubým plastovým povrchem a ze zcela průhledného plastového přehozu, který se používá jako ochrana látkového ubrusu. „Zatímco z hladkého přehozu bylo možné smýt všechny barevné čmouhy bez obtíží, na ubrusu s hrubším povrchem zůstaly i přes použití saponátu viditelné barevné pozůstatky po popisovačích Bic Kids, Kika/Pelikan a Stabilo Pen 68,“ říká Hoffmannová.

Většina fixů v testu měla hladký a oblý tvar, jen u šestera fixů v testu (Crayola, Stabilo Pen 68, Faber-Castell, Staedt­ler, Kores a Kika/Pelikan) se výrobci designovými prvky snažili zabránit nechtěnému kutálení pod stůl. Test prověřoval také odolnost popisovačů.  Ať už jejich plastového těla, které v případě prasknutí způsobuje rychlé vysychání fixu, nebo psacího hrotu. U sedmi výrobků způsobil pád zaražení hrotu, čímž se staly nepoužitelnými (Kaufland/K-Classic,  Faber-Castell, Koh-i-Noor, Staedtler, Stylex, Kika/Pelikan a Flying Tiger/Tuscher).

Evropská bezpečnostní směrnice považuje fixy, stejně jako voskovky, pastelky a barevné křídy, za hračky. A požaduje, aby byly bezpečné, což platí i v případě, kdy dítě kreslí fixem nejen po papíru, ale třeba i po kůži nebo si jej strká do pusy. Náplň fixu obsahuje vodu, barvy, konzervační látky a smáčedlo. Tedy směs chemických látek, jejíž přesné složení se odvíjí od požadované barvy, a nikde na obalu se jej nedozvíme. Přítomnost potenciálně rizikových chemikálií proto dTest nechal zjistit v laboratoři. Třetina testovaných výrobků v testu propadla.

„Analýzy výrobků Kores, Kika/Pelikan a Nebuló poukázaly na vícečetné nálezy problematických látek benzo(g,h,i)pyrelenu, naftalenu, fenanthrenu a pyrenu. Tyto výrobky by vzhledem k naměřeným hodnotám neměly v Německu šanci získat známku GS, zaručující bezpečnost. Ve fixech Maped zase laboratoř detekovala vysoký obsah naftalenu,“ uvádí Hana Hoffmannová.

Laboratoř ve fixech hledala i konzervační látky isothiazolinony. Ty se používají ve výrobcích na bázi vody, v emulzích a roztocích zejména v kosmetice. Jsou ze své podstaty toxické ve vodním prostředí a mohou způsobovat podráždění pokožky. Za nadlimitní množství těchto látek propadly fixy Flying Tiger/Tuscher. „Výrobek Flying Tiger/Tuscher navíc jako jediný na obalu neuvádí značku shody CE, což naznačuje, že nemusí splňovat limity na vybrané chemikálie pro hračky. Kvůli překročení limitů na konzervanty stáhl prodejce tyto fixy z prodeje v Rakousku,“ upozorňuje Hoffmannová.

Některé fixy obsahují i organická rozpouštědla, což jsou těkavé sloučeniny, které se do lidského organismu nejčastěji dostávají vdechováním. „Toluen jsme v relativně velkém množství objevili u fixů Flying Tiger/Tuscher. Naměřená hodnota ale nepřekročila limit daný normou. Fixy Pepco obsahovaly nadlimitní množství styrenu, který dráždí dýchací soustavu, pokožku, oči a sliznice a může způsobovat nesoustředěnost, únavu, závratě nebo bolesti hlavy,“ uzavírá Hoffmannová.

Přehled všech testovaných dětských fixů najdete ZDE. Kompletní výsledky testu přineslo srpnové vydání časopisu dTest.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

7:23 Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

Fair play, boj proti předsudkům, všestrannost a nutnost spolupráce rodičů a trenérů. To jsou témata …