dTest: Koupelny jsou plné plastů. Co s tím?

16.02.2020 22:45

Většinu obalů drogistických výrobků používaných v koupelně lze recyklovat. Jak ale ukázal britský výzkum, výrobci o této možnosti příliš neinformují. Pro ekologičtější spotřebu se lze plastovým obalům snadno vyhnout. Víte jak?

dTest: Koupelny jsou plné plastů. Co s tím?
Foto: dTest
Popisek: dTest

Kolegové ze spotřebitelské organizace Which? prověřili, jak jsou spotřebitelé běžných toaletních potřeb informováni o možnostech jejich recyklace. 12 z 20 vybraných produktů nemělo jasné a dostatečné recyklační označení, ač většina byla částečně nebo zcela recyklovatelná. Některé naopak dobře informovaly o tom, že jsou vyrobeny z recyklovatelných materiálů a jakým způsobem mají uživatelé naložit s prázdným obalem.

Na všech plastových výrobcích včetně obalů je trojúhelníkoví symbol s číslicí uprostřed, která označuje typ materiálu, ze kterého jsou vyrobeny.

Podle značení lze odvodit, do jakého kontejneru obal vyhodit. Optimálně by však měl výrobce na každém balení uvádět jednoduchou a snadno pochopitelnou informaci o recyklovatelnosti. Lahvičky většinou recyklovatelné jsou, u krabiček nebo tub to tak jasné není. Ať se spotřebitelé snaží sebevíc, některé obaly stále končí ve směsném odpadu. Je na výrobcích, aby nejen více informovali, ale aby rovněž změnili svůj přístup a používali snadno recyklovatelné obaly.

Na trhu je čím dál více toaletních potřeb bez obsahu plastů, například bambusové zubní kartáčky nebo holítka k mnohonásobnému použití z nerezavějící oceli. Vyhnout se nevhodným obalům lze i jinak.

Například kvalitní pevná mýdla nahradí jak tekuté mýdlo, tak sprchový gel. Šampon nebo kondicionér na vlasy lze rovněž pořídit v tyčince nebo kostce. Mnohé navíc neobsahují fosfáty, a jsou tudíž šetrnější než klasické tekuté přípravky na vlasy. K čištění zubů nepotřebujete přípravek v tubě – klasická pasta může být v zavírací skleničce nebo ve formě tablet, většina alternativních zubních past však neobsahuje fluorid, doporučovaný odborníky pro účinnou péči o chrupu.

Náhradou za bohatě balené a neekologické menstruační vložky a tampony mohou být menstruační kalíšky nebo menstruační kalhotky k opakovanému použití. Deodoranty se rovněž obejdou bez plastů, ať už se jedná o tyčinku či kostku balenou do papíru, nebo o prášek v uzavíratelné skleničce. Jejich složení je ovšem jiné než u klasických produktů a účinnost se může lišit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

16:08 Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

Finanční správa začala poplatníky vyrozumívat o nové výši daně z nemovitých věcí. Zhruba milion drži…