dTest: Med pomáhá proti dětskému kašli, vysloveně zázračný však není

25.01.2019 22:16

Med nejspíše skutečně pomáhá zmírnit symptomy akutního kašle u dětí od jednoho roku a může slabě zkrátit dobu nemoci. Je v tomto ohledu účinnější než placebo, jeho účinek je však slabý.

dTest: Med pomáhá proti dětskému kašli, vysloveně zázračný však není
Foto: dTest
Popisek: dTest

Dětský kašel někdy přejde rychle, jindy se táhne i několik týdnů a trápí malého pacienta i jeho rodiče. K jeho zmírnění doporučuje lidová medicína med. Ten pravděpodobně přispívá k pocitu úlevy pokrytím podrážděné sliznice, což snižuje nutkání ke kašli. Předpokládá se, že působí proti patogenům a protizánětlivě. Med v sobě spojuje četné výhody – je to přírodní produkt, není drahý, dobře se uchovává a může být vždy po ruce, dětem chutná a většina rodičů v jeho podáváním souhlasí. Metastudie rakouské organizace Medizin transparent (původní článek naleznete zde) potvrdila, že med může mírně snížit počet záchvatů dětského kašle a jejich sílu. Je většinou dobře snášen, může zlepšit spánek nemocného a jeho blízkých a trochu zkrátit dobu nemoci.

V roce 2001 jej Světová zdravotnická organizace doporučila jako potenciální léčbu onemocnění dýchacího ústrojí u dětí od jednoho roku.

Nejpřínosnější jsou studie, které působení medu srovnávají s účinkem placeba nebo pouhého vyčkávání, aby kašel přesel. Ty ukázaly, že léčivost medu není mýtus. Kašel ustoupil v průměru po 4,5 dnech místo po pěti a jeho záchvaty byly méně vyčerpávající. Dětský spánek se zklidnil a v důsledku toho si rodiče rovněž lépe odpočali.

Med však není zázračný lék a nesmíme od něj očekávat příliš. Jeho účinek není nijak silný či rychlý. Rozhodně se nehodí pro děti do jednoho roku – ani jako potravina, ani jako lék. Podle důvěryhodných studií sice nemá vážné vedlejší účinky, ale obsahuje patogeny, které mohou v první roce života někdy vést až k symptomům otravy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČOI: Hračka na baterie „Pistole LN 320/305“, která představuje vážné riziko

7:02 ČOI: Hračka na baterie „Pistole LN 320/305“, která představuje vážné riziko

Česká obchodní inspekce zjistila, že na tuzemském trhu je v nabídce výrobek, který představuje vážné…