dTest: Mytí rukou není radno podceňovat

23.12.2017 18:49

Správné mytí rukou vás může ochránit před nejrůznějšími infekcemi. Je důležité stejně jako očkování proti chřipce nebo vzorné trávení nemoci v posteli. V USA každý podzim probíhá Týden mytí rukou, který má zvýšit informovanost v tomto směru.

dTest: Mytí rukou není radno podceňovat
Foto: dtest.cz
Popisek: dTest - logo

Problematice mytí rukou se věnuje americká spotřebitelská organizace Consumer Reports. „Na různých površích se vyskytuje mnoho různých bakterií,“ říká doktor Tom Talbot, hlavní nemocniční epidemiolog ve Vanderbilt University Medical Center. „Dotknout se místa, na kterém jsou usazeny doma, v práci nebo kdekoliv jinde vás vystavuje riziku infekce, protože se pak nevědomky dotknete i svých úst, nosu, očí nebo kteréhokoli jiného místa, kudy se mikroby dostávají do vašeho těla.“ Mýt si ruce správným způsobem a v pravou dobu před tímto nebezpečím může ochránit.

Kdy si mýt ruce?

  • Vždy po použití toalety,

  • před jídlem,

  • kdykoliv vypadají špinavě,

  • po jízdě hromadnou dopravou,

  • poté, co jste se dotýkali zvířat,

  • často během dne, zejména jste-li nachlazení nebo při chřipce, protože kašlete a smrkáte a můžete nakazit ostatní.

Děti by si měly umýt ruce pokaždé, kdy přijdou domu z venkovních her.

V nemocnici je péče o čistotu rukou obzvlášť důležitá. V takovém prostředí se mohou vyskytovat i vážnější infekce, někdy odolné na léčbu antibiotiky. Myjte si ruce po příchodu i před odchodem ze zdravotnického zařízení. Jste-li pacient, určitě dodržujte pravidlo mytí před jídlem a po použití WC. Nemůžete-li vstát, požádejte o pomoc nebo o láhev s dezinfekcí, kterou můžete mytí nahradit.

Jak si mýt ruce?

Odpověď je jednoduchá – vodou a mýdlem. Nenahrazujte mýdlo antibakteriálními prostředky. Nebylo prokázáno, že by byly účinnější. Nemáte-li vodu a mýdlo, použijte přípravek na mytí rukou s minimálně 60% obsahem alkoholu, i když ani ten neumí zlikvidovat všechny zdroje nákazy.

Voda nemusí být teplá, abyste si s bakteriemi poradili. Ruce pořádně namydlete a důkladně vydrhněte celou jejich plochu i každý záhyb. Vaše dominantní ruka (u praváků pravá, u leváků levá) může být více zašpiněna, protože ji více používáte.

Mytí rukou bylo důležité vždy. Většinou se o něm veřejně více mluví a píše při rozmachu některých nemocí, například ptačí chřipky před několika lety. Šíření žloutenky typu A na Ústecku v podzimních měsících 2017 bylo také důsledkem jejího snadného přenášení nečistýma rukama. Proto se jí také říká nemoc špinavých rukou. Je však jen jednou z chorob, které vám při nedodržení jejich hygieny mohou hrozit.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ číslo týdne: 12

11:44 ČEZ číslo týdne: 12

12 členů má jaderná aliance zemí EU.