dTest: Nafukovací balonky mohou uvolňovat rakovinotvorné látky

22.04.2019 19:11

Z balonků se při styku se slinami uvolňují karcinogenní látky, ukázaly laboratorní testy. Nakupujte u prověřených prodejců z evropských zemí a k nafouknutí raději používejte pumpičku.

dTest: Nafukovací balonky mohou uvolňovat rakovinotvorné látky
Foto: dTest
Popisek: dTest

 

Jsou barevné, veselé a na oslavách velmi oblíbené. Nafukování balonků ústy nebo jejich olizování však může uškodit zdraví dětí i dospělých. Dánská spotřebitelská organizace Forbrugerrådet Tænk otestovala 15 vzorků nafukovacích balonů na uvolňování nitrosaminů a nitrosovatelných látek při styku se slinami. Tyto chemikálie zvyšují riziko vzniku rakoviny, a proto jsou na jejich výskyt (zejména u výrobků určených pro děti do 3 let) stanoveny v Evropské unii limity. Osm vzorků v testu nepřekročilo stanovené hraniční hodnoty – (ve všech případech šlo o balonky dánské výroby), sedm jich naopak selhalo.  Pětice zdraví škodlivých balonků byla zakoupena na internetu, například na Wish.com nebo na Amazonu, tedy od neevropských a neunijních prodejců, kteří nemají povinnost dodržovat pravidla zavedená v EU.

Balonky jsou vždy cítit gumou, ale některé vzorky páchly více, než by bylo příjemné. Všechny výrobky se silným chemickým pachem pak v laboratoři uvolňovaly přespříliš nebezpečných chemikálií.

Vyhnout se nežádoucím látkám v baloncích lze celkem snadno. Kupujte je pouze od evropských prodejců. Balonky se silným chemickým pachem prodejci vraťte. K nafukování používejte vždy pumpičku. Dohlídněte na děti, aby balonky neolizovaly a prasklé balonky vyhazujte.

Původní znění článku naleznete na webových stránkách našich dánských kolegů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Další články z rubriky

Český statistický úřad: Vývoz i dovoz v březnu meziročně klesly

10:17 Český statistický úřad: Vývoz i dovoz v březnu meziročně klesly

Podle předběžných údajů skončila v březnu bilance zahraničního obchodu se zbožím v běžných cenách př…