dTest: Nafukovací balonky mohou uvolňovat rakovinotvorné látky

22.04.2019 19:11

Z balonků se při styku se slinami uvolňují karcinogenní látky, ukázaly laboratorní testy. Nakupujte u prověřených prodejců z evropských zemí a k nafouknutí raději používejte pumpičku.

dTest: Nafukovací balonky mohou uvolňovat rakovinotvorné látky
Foto: dTest
Popisek: dTest

 

Jsou barevné, veselé a na oslavách velmi oblíbené. Nafukování balonků ústy nebo jejich olizování však může uškodit zdraví dětí i dospělých. Dánská spotřebitelská organizace Forbrugerrådet Tænk otestovala 15 vzorků nafukovacích balonů na uvolňování nitrosaminů a nitrosovatelných látek při styku se slinami. Tyto chemikálie zvyšují riziko vzniku rakoviny, a proto jsou na jejich výskyt (zejména u výrobků určených pro děti do 3 let) stanoveny v Evropské unii limity. Osm vzorků v testu nepřekročilo stanovené hraniční hodnoty – (ve všech případech šlo o balonky dánské výroby), sedm jich naopak selhalo.  Pětice zdraví škodlivých balonků byla zakoupena na internetu, například na Wish.com nebo na Amazonu, tedy od neevropských a neunijních prodejců, kteří nemají povinnost dodržovat pravidla zavedená v EU.

Balonky jsou vždy cítit gumou, ale některé vzorky páchly více, než by bylo příjemné. Všechny výrobky se silným chemickým pachem pak v laboratoři uvolňovaly přespříliš nebezpečných chemikálií.

Vyhnout se nežádoucím látkám v baloncích lze celkem snadno. Kupujte je pouze od evropských prodejců. Balonky se silným chemickým pachem prodejci vraťte. K nafukování používejte vždy pumpičku. Dohlídněte na děti, aby balonky neolizovaly a prasklé balonky vyhazujte.

Původní znění článku naleznete na webových stránkách našich dánských kolegů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Další články z rubriky

Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

16:05 Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

Prioritou nové Evropské komise by se mohlo stát snížení administrativní zátěže podnikatelů. Tu býval…