dTest: Pomerančový džus vás před demencí nezachrání

09.06.2019 22:45

Šťáva z pomerančů je dobrý antioxidant, ale neexistují žádné vědecké důkazy o tom, že by pomáhala v prevenci nebo léčbě demence.

dTest: Pomerančový džus vás před demencí nezachrání
Foto: dTest
Popisek: dTest

Pomerančový džus, stejně jako šťávy z dalších druhů ovoce či zeleniny, obsahuje složky, které chrání lidský organismus před účinky volných radikálů narušujících všechny druhy buněk včetně nervových a mozkových a způsobujících takzvaný oxidační stres. Látky, které tento účinek blokují, nazýváme antioxidanty. V pomerančové šťávě jsou to vitamin C a flavonoidy. Teoreticky lze předpokládat, že tento efekt může pomoct i v prevenci demence, která zahrnuje řadu onemocnění, při kterých pacienti trpí ztrátou paměti, zhoršující se orientací a zvyšující se závislosti na pomoci okolí. Tento předpoklad však zatím nebyl nikdy vědecky prokázán, jak zjistila na žádost spotřebitele rakouská organizace Medizin transparent. Provedené rešerše objevily pouze výzkumy psychické výkonnosti, které se netýkají projevů demence a jejich výsledky jsou založeny na sledování většího počtu faktorů.

Například jedna americká studie se zaměřila na 28 000 zubařů a zdravotníků a pozorovala je po několik desetiletí, během kterých byla dvakrát vyzkoušena jejich paměť. Podle autorů na ni měla konzumace pomerančového džusu pozitivní efekt. Ten však nebyl jedinou potravinou, které se vědecká práce věnovala, proto nelze jednoznačně tvrdit, že pozorovaný výsledek způsobil pouze on. Podobný výzkum s 14 000 zdravotními sestrami naopak žádnou změnu při konzumaci pomerančů a pomerančové šťávy nezaznamenal. Ani jedna z těchto studií se nezabývala tím, zda účastníci se zhoršenou pamětí měli demenci nebo zda se u nich objevila po ukončení pozorování.

Demenci mohou způsobit četné faktory. Jedním z nich je nedostatečné zásobování mozku kyslíkem. V mnoha případech není známa konkrétní příčina. Nejčastější diagnózou je Alzheimerova choroba. Zatím nebyl objeven způsob, jak zastavit nebo dokonce vyléčit diagnostikovanou demenci. Prevence je také oříškem a přes mnohé studie stále nelze říci, jak snížit riziko demence. Předpokládá se, že pomáhá zdravý způsob života, pravidelná fyzická aktivita, procvičování mozku a společenský život.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…