dTest: Slídu používanou v kosmetice často těží dětští otroci

23.06.2018 14:04

Slída je důležitou složkou mnoha kosmetických výrobků, ale i dalších produktů. V indických dolech ji těží tisíce dětí za podmínek ohrožujících jejich životy. Informovala o tom rakouská spotřebitelská organizace VKI.

dTest: Slídu používanou v kosmetice často těží dětští otroci
Foto: dtest.cz
Popisek: dTest - logo

Slída je důležitá pro výrobu moderní zářivé a lesklé kosmetiky – očních stínů, rtěnek nebo laků na nehty. Ve složení ji najdete pod anglickým názvem Mica nebo jako CI 77019. Používá se také v pneumatikách, brzdovém obložení, v elektrických spotřebičích a kabelové izolaci. Zhruba čtvrtina světového množství se doluje v Indii, druhým největším vývozcem je Čína.

Podle údajů organizace na pomoc dětem Terre des Hommes z roku 2016 v dolech severovýchodní Indie pracuje 20 000 dětí. Pocházejí z chudých rodin a pracují, místo aby chodily do školy. Číhají tam na ně mnohá rizika – sesuvy, úrazy, štíří bodnutí, plicní choroby. Za 10 kg slídy denně dostane malý horník 50 rupií, tedy asi 15 korun. 90 % dolů na slídu je ilegálních.

Podle indické legislativy je práce dětí do 14 let nezákonná, zejména v nebezpečných podmínkách, jaké panují v hornictví. Úřady se proto snaží vzniklou situaci vyřešit. Ministerstvo důlního průmyslu vydává hornické licence jen těm subjektům, které dodržují zákoník práce, neporušují zákony na ochranu životního prostředí a nezneužívají dětskou práci. Podvodníci nařízení ministerstva obcházejí jednoduše tím, že těží dále od dohledu kontrolních orgánů.

Nevládní organizace Bachpan Bachao Andolan, jejíž zakladatel Kajláš Satjárthí obdržel Nobelovu cenu míru v roce 2014 za svůj boj proti dětské práci, již léta sleduje situaci v dolech na slídu. Měsíčně v nich dochází k 10 až 20 úmrtím v důsledku závalů. Přesto je byznys dolování slídy i nadále zahalen mlčením.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…