dTest: V bezlepkových těstovinách je lepek

17.12.2018 16:05 | Zprávy

Lidem s celiakií nebo alergií na lepek způsobuje konzumace potravin z běžné mouky zdravotní potíže. Nakupují proto bezlepkové potraviny, které jsou obvykle dražší než ty obyčejné. Spotřebitelé oprávněně očekávají, že těstoviny deklarované jako bezlepkové nebudou lepek obsahovat. dTest otestoval přítomnost lepku v bezlepkových těstovinách a zjistil, že vřetena Sam Mills Pasta d´oro Gluten Free Fusilli obsahují jeho nadlimitní množství.

dTest: V bezlepkových těstovinách je lepek
Foto: dTest
Popisek: dTest

Ze široké nabídky těstovin si dTest posvítil na vřetena, která jsou běžně k dostání v českých obchodech. dTest nakoupil 23 druhů různých typů těstovin a podrobil je laboratorním analýzám. U tří vzorků těstovin označených jako „bez lepku“ laboratoř zjišťovala, jestli dodržely maximální hranici povolené koncentrace lepku, a to 20 mg/kg.

„K ověření nepřítomnosti lepku jsme použili biochemickou metodu detekující gliadin, což je jedna z frakcí lepku. U vřeten značky Sam Mills Pasta d´oro Gluten Free Fusilli s datem minimální trvanlivosti 5. 2. 2020 jsme odhalili koncentraci 55 mg lepku na kilogram výrobku, což je více než dvojnásobek bezlepkové limitní hodnoty,“ objasňuje Hana Hoffmannová, šéfredaktorka časopisu dTest a dodává: „Spotřebitelům s bezlepkovou dietou doporučujeme vyhnout se tomuto výrobku“.

Tento článek je uzamčen

Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PL

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Změny v trestném činu neplacení výživného začnou platit 1. ledna

11:14 Ministerstvo spravedlnosti: Změny v trestném činu neplacení výživného začnou platit 1. ledna

K 1. lednu 2026 začne platit novela trestního zákoníku, která upravuje podmínky trestného činu zaned…