dTest: WhatsApp tlakem na spotřebitele porušuje legislativu

01.08.2021 19:37

Evropská spotřebitelská organizace BEUC a osm jejích členů včetně dTestu podalo stížnost na sociální síť WhatsApp u orgánů EU za to, že vyvíjí nepřípustný tlak na spotřebitele, aby přijali nové uživatelské podmínky a zásady ochrany osobních údajů.

dTest: WhatsApp tlakem na spotřebitele porušuje legislativu
Foto: dTest
Popisek: dTest

WhatsApp od začátku roku opakovaně obtěžuje uživatele oznámením o novinkách ve své politice a vyžaduje přijetí změn pod pohrůžkou přerušení přístupu ke svým službám.

Obsah zpráv a jejich neustálé opakování vytvářejí nepřijatelný tlak a omezují svobodu volby, což je porušením směrnice EU o nekalých obchodních praktikách. Samotné nové podmínky a pravidla nejsou dostatečně srozumitelné a transparentní, zejména ve věci předávání osobních údajů dalším subjektům, například společnosti Facebook.

Spotřebitelé si tak nemohou být jisti, k čemu dávají souhlas a jak to ovlivní jejich soukromí v online prostředí. Tato nejednoznačnost je porušením spotřebitelského práva EU, které ukládá povinnost používat jasné a transparentní smluvní podmínky a obchodní sdělení. Probíhá rovněž vyšetřování zásad ochrany osobních údajů společnosti WhatsApp, jelikož existuje vážné podezření, že porušují právní předpisy.

K stížnosti se přidali také kolegové z Francie, Nizozemska, Norska, Rumunska, Slovenska a dvě organizace z Řecka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

13:04 ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

Už jen necelý měsíc mohou žáci základních a středních škol posílat videa do soutěže „Vím proč“ o nej…