Vědecká činnost na UJAK: výzkum, inovace i mezinárodní vědecké konference

25.06.2012 17:06

Univerzita Jana Amose Komenského Praha je nejstarší a co do počtu studentů největší soukromou univerzitou v Česku. Za více než deset let svého fungování dokázala svým studentům nabídnout široké spektrum atraktivních oborů.

Vědecká činnost na UJAK: výzkum, inovace i mezinárodní vědecké konference
Foto: Redakce
Popisek: UJAK

Nedílnou součástí fungování každé univerzity je vědecká činnost. A Univerzita Jana Amose Komenského Praha se v tomto ohledu rozhodně nemá za co stydět.

V období svého vzniku se UJAK, tehdy ještě Vysoká škola Jana Amose Komenského, zaměřovala především na výzkumné aktivity v pedagogických vědách, specificky ve speciální pedagogice a vzdělávání dospělých, a v oblasti nových vzdělávacích forem a metod. „Toto zaměření je logické, právě speciální pedagogika a vzdělávání dospělých byly a jsou jedním z hlavních oborových pilířů UJAK,“ popisuje prorektor pro rozvoj, vědu a zahraniční styky Doc. RNDr. Petr Kolář, CSc.

Vzdělávání a pomoc handicapovaným

Mezi výzkumnými projekty v tomto počátečním období rozvoje vysoké školy patřila mezinárodní spolupráce v programech Socrates a Leonardo da Vinci, stejně jako účast ve výzkumných projektech financovaných slovenskými agenturami VEGA a KEGA.

Vědecké projekty řešené na UJAK byly úspěšné, a tak není divu, že v dalším období, vymezeném zhruba léty 2006-2008, UJAK výrazně uspěla v rozvojových a inovačních projektech Evropského sociálního fondu. Opět dominovala pedagogická témata se zvláštním zřetelem k potřebám znevýhodněných a handicapovaných, ale také projekty pro inovaci vysokoškolských studijních programů.

Od roku 2009 až do dnešních dnů se UJAK orientuje na posílení základního a aplikovaného výzkumu. O tom svědčí úspěšně řešené projekty Grantové agentury ČR, vedení mezinárodního projektového konsorcia v rámci programu Tempus nebo účast v programu Bezpečnostního výzkumu Ministerstva vnitra. Při tom UJAK rozšiřuje svou vědeckou působnost od tradičních pedagogických oborů na obory ekonomické a manažerské i bezpečnostní. UJAK nezanedbává ani rozvojové a inovační projekty, v současnosti je nejvýznamnějším z nich ambiciózní inovace několika studijních oborů zaměřená na vytváření jejich společného studijního základu a distanční formu studia.

Vědecké konference i aplikovaný výzkum

„Vedle výzkumné činnosti samozřejmě UJAK pořádá řadu vědeckých konferencí, besed a setkání odborníků. Zatím poslední akcí bylo odborné diskuzní setkání Stárnutí a stáří – aktuální problémy a jejich reflexe v teorii a praxi, kterého se zúčastnili například zástupci Ministerstva práce a sociálních věcí a mnoho dalších odborníků z praxe,” popisuje docent Kolář.

Řada výzkumných projektů v současnosti probíhá, přípravou dalších se nyní univerzita zabývá. „Jedná se zejména o projekty aplikovaného výzkumu zaměřené na evropská hospodářskosprávní studia, bezpečnostní obory a mediální studia, projekty základního výzkumu ve speciální pedagogice a andragogice,“ uzavírá docent Kolář.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ Prodej sníží ceny 1,7 milionu zákazníků na dobu neurčitou u elektřiny i plynu

7:44 ČEZ Prodej sníží ceny 1,7 milionu zákazníků na dobu neurčitou u elektřiny i plynu

Zákazníky ČEZ Prodej teď čekají samé příjemné zprávy. Již za pár týdnů se jim sníží ceny plynu a pak…