Koncern ZKL má ambiciózní plány na rok 2013

07.01.2013 12:10

Společnost ZKL, významný český strojírenský podnik vyrábějící valivá ložiska, hodnotí uplynulý rok 2012 veskrze kladně. Navzdory ekonomické recesi se úroveň prodeje podařilo udržet na konstantní rovině.

Koncern ZKL má ambiciózní plány na rok 2013
Foto: ZKL
Popisek: ZKL

Výrazné změny proběhly v oblasti inovací ložisek a zavádění nových technologií. V říjnu byl slavnostně spuštěn provoz nové výrobní haly pro přesná, speciální a velkorozměrová ložiska, jejichž výroba se stane základem dalšího rozvoje. Nové technologie znatelně zvýší konkurenceschopnost podniku. Výhledy na rok 2013 jsou tak optimistické.

Ačkoli se kritické prognózy a scénáře pro rok 2012 nenaplnily, přesto bylo podnikatelské prostředí v uplynulých 12 měsících velmi náročné. Některé podniky tuto situaci neustály, to však není případ strojírenského koncernu ZKL. „Plánované hospodářské výsledky pro rok 2012 počítaly s růstem prodejů. Díky nečekaně vzniklé, nepříznivé ekonomické situaci v Indii počátkem roku 2012 a dovozním opatřením v Argentině, tj. v zemích, které patří mezi naše významná odbytiště, však nebyly zcela naplněny. Přesto se nám podařilo udržet úroveň prodeje srovnatelnou s rokem 2011, což hodnotíme kladně“, popisuje Ing. Jiří Prášil, CSc., generální ředitel koncernu ZKL.

Díky značným investicím realizovaným v letošním roce došlo k posílení báze, na kterou naváže další růst koncernu. V tomto ohledu bylo důležitým krokem otevření nové výrobní haly ZKL, ke kterému došlo na podzim roku 2012. Tyto moderní výrobní kapacity v duchu posledních technologických trendů zvýší celkovou konkurenceschopnost podniku. V roce 2013 bude management cíleně pracovat i na zvýšení produktivity práce. Ta by měla pokořit dlouhodobý průměr a zajistit zvýšení o  15 %. Klíčoví zaměstnanci a střední management se mohou těšit i na odpovídající zvýšení mezd.

Výrazný nárůst by měla zaznamenat i strojírenská výroba koncernu. Reálné navýšení se bude týkat také tržeb, které vzrostou o 10 – 15 %. Již nyní na začátku roku společnost eviduje poptávky v hodnotě stovek miliónů a očekávají se další. Rozšíření se bude týkat i sortimentu. V tomto roce je pro zákazníky připraveno 120 nových typorozměrů ložisek splňujících ty nejnáročnější parametry využití.

ZKL si dobře uvědomuje důležitost investic do nových technologií. Do této oblasti směřuje pravidelně zhruba 7 % z podnikového obratu. „Kromě vlastních investicí využíváme i další možnosti, které jsou aktuálně dostupné. Jedná se například o programy Ministerstva průmyslu a obchodu ČR a strukturálních fondů EU, jejichž cílem je zlepšit konkurenceschopnost tuzemských podniků. Společné zdroje umožňují obnovování technologické základy i četné výrobkové inovace. Záměr konkurenceschopnosti je tedy naplňován. V roce 2013 bude reálně proinvestováno zhruba 150 miliónů korun, z nichž státní dotace utvoří zhruba 25 %. Fondy budou mimo jiné využity na rekonstrukci i několika  výrobních hal“, vysvětluje generální ředitel.

Třetina odbytu ZKL směřuje v současné době do Evropy, 25% prodejů se realizuje na území Jižní a Severní Ameriky, zbývající podíl spadá na asijské země. „Největší tržní potenciál spatřujeme aktuálně v Číně. V roce 2011 zde byla otevřena vlastní kancelář a za první rok provozu se její prodeje zdesetinásobily. Své zahraniční aktivity tedy budeme koncentrovat především sem. Soustředíme se i na Indii, kde je společnost ZKL uznávaným výrobcem ložisek, jehož pozice v důsledku ekonomické recese v Indii, částečně utrpěla. Hlavním cílem bude změna místní obchodní strategie, jež bude realizována prostřednictvím vlastní technické kanceláře“, uzavírá Ing. Prášil, CSc.

O společnosti ZKL

Společnost ZKL je největší výrobce velkorozměrových soudečkových, speciálních a dělených ložisek ve střední Evropě. Věnuje se výzkumu, vývoji, výrobě a distribuci valivých ložisek, výrobě speciálních ložisek a komponentů pro automobilový a železniční průmysl. Tradiční český výrobce koncern ZKL prosazuje flexibilitu a rychlost v plnění požadavků zákazníka. Ve všech činnostech navíc uplatňuje šetrný přístup k životnímu prostředí. V současné době v koncernu pracuje více než 1 150 zaměstnanců. ZKL se během své šedesátileté tradice stala osvědčeným a spolehlivým dodavatelem s certifikací pro celou řadu průmyslových podniků. Vyráběný sortiment standardních a speciálních ložisek značky ZKL plní ty nejnáročnější požadavky zákazníků v široké oblasti jednotlivých průmyslových odvětví. Příkladem kam ZKL dodává své produkty, mohou být odvětví hutnictví, energetiky, těžkého strojírenství, těžby a zpracování surovin, automobilového průmyslu, dopravy, zemědělství a mnoho dalších.

Další informace naleznete  na: www.zkl.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

17. týden na trhu pohonných hmot ČMKB

10:42 17. týden na trhu pohonných hmot ČMKB

Denní kontrakty motorové nafty na trhu pohonných hmot Českomoravské komoditní burzy Kladno se v 17. …