ČEZ: Základní umělecká škola Hrotovice se může pyšnit vlastními varhanami

16.03.2013 11:30

Studenti ZUŠ Hrotovice už mají jistotu, že mohou pokračovat ve výuce na chrámové varhany.

ČEZ: Základní umělecká škola Hrotovice se může pyšnit vlastními varhanami
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Donedávna to byl totiž nástroj pouze zapůjčený. Škola se dlouhodobě snažila varhany odkoupit, ale nezůstávaly na ně finanční prostředky. Nedaleká elektrárna Dukovany, elektrárna Skupiny ČEZ pomohla s tímto problémem a na nákup varhan věnovala 150 tisíc korun. Další prostředky poskytlo město z výtěžku čtyř adventních koncertů, které se konaly v závěru loňského roku. Přispěje také Kraj Vysočina. Varhany mají hodnotu milión korun, jeho vlastník a „strůjce“ Ing. Václav Šlajs z Plzně, který je sestrojil v roce 2005, je odprodá za 300 tisíc korun.

Varhanní koncert, který děkoval dárcům se uskutečnil ve čtvrtek 14. března 2013 v malém sále ZUŠ. Vystoupila profesorka Janáčkovy akademie múzických umění Barbara Marie Willi. S ní účinkovali studenti a Smíšený pěvecký sbor ZUŠ.

„Hru na královský nástroj, jak bývají klasické chrámové varhany často nazývány, má možnost vyučovat jen málokterá základní umělecká škola. Jsme rádi, že jsme mohli využít cenově velmi výhodné nabídky a umožnit tak našim žákům přístup ke studiu tohoto exkluzivního nástroje.

Dík za možnost pořízení varhan patří především Skupině ČEZ, ale rovněž vedení města Hrotovice, které rozhodlo, že výtěžky loňských čtyř adventních koncertů a letošních Hudebních slavností budou také použity na nákup varhan,“ sděluje PhDr. František Malý, ředitel ZUŠ Hrotovice.

Petr Spilka, tiskový mluvčí Jaderné elektrárny Dukovany

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ČEZ

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: V květnu si budou moci lidé prohlédnout vodní elektrárnu Hněvkovice

13:55 ČEZ: V květnu si budou moci lidé prohlédnout vodní elektrárnu Hněvkovice

Během čtyř květnových víkendů se budou moci lidé podívat do útrob unikátního vodního díla, vybudovan…