EU jako dr. Cajthamlová, chce kádrovat potraviny. Kubera: Zlaté RVHP

25.06.2010 11:42

Evropská unie chce bojovat s obezitou. Brusel chce striktně limitovat reklamu na potraviny s určitým množstvím tuku, soli nebo cukru. Množství kalorií, tuku a soli bude muset být podle návrhu výrazně vyznačeno na obalu výrobku. ParlamentníListy.cz se zeptaly známého odpůrce regulace a náruživého kuřáka senátora ODS Jaroslava Kubery, co si o kádrování potravin myslí.

EU jako dr. Cajthamlová, chce kádrovat potraviny. Kubera: Zlaté RVHP

Spotřebitele, o jehož blaho EU dbá, měl původně varovat jakýsi eurosemafor, určující míru nebezpečnosti konkrétní pochutiny. Červená - nezdravé, oranžové-jde to, zelená - konzumujte bez obavy. Toto zatím neprošlo, ale není všem dnům konec.

Například český europoslanec z KDU-ČSL Jan Březina k tomu řekl: "Umím si v této souvislosti představit zavedení povinnosti výstražného upozornění na obalech výrobků s nadměrným obsahem tuku nebo cukru," dodal k tomu Březina. 

Nejdřív zákaz kouření, potom dobrého jídla 

„Já už jsem před tímto varoval před rokem dvěma v Senátu v souvislosti s protikuřáckým zákonem, že když se bude nařizovat, že se nesmí kouřit, tak dalším krokem bude, že nám bude EU přikazovat co smíme a nesmíme jíst. Ale je dobře, že se to děje. Lidé se uvědomí, že se jich problém týká až v době, kdy na ně přímo dopadnou důsledky. Jen houšť a větší kapky," řekl ParlamentnímListům.cz náruživý kuřák Kubera.

„Je zajímavé, že když šlo o toleranci alkoholu u řidičů, tak se nakonec navrhla hranice 0,3 procenta, i když celá Evropa má 0,5 až 0,8 procenta. Tady se kroutili a u soudruhů z Bruselu se neinspirovali. Nakonec je to tedy tak, že oficiální postoj je, že chlastat za volantem se nesmí, ale do 0,3 promile budeme dělat, že o tom nevíme," postěžoval si Kubera.

Ochutnávačská komise EU bude dobrý flek 

„Lepší způsob korupce než dosáhnout za úplatek toho, aby třeba mléko mělo zelený puntík, a ne červený, snad ani nelze vytvořit. Dokážu si živě představit, kolik lidí na tom vydělá. Osobně mě láká sedět v bruselské komisi, která bude ochutnávat a říkat: tohle ještě jo, tamto už ne a tohle je ještě docela dobrý. To by byl dobrý flek," řekl pobaveně Kubera.

Sovětská unie či Evropský svaz?

Senátor Kubera je také známý tím, že si nebere servítky a EU již dříve přirovnal například k Sovětskému svazu či RVHP. „Já už dávno tvrdím, že RVHP bylo ve srovnání s Evropskou unií úžasná organizace, protože tito soudruzi polovinu z toho, co napsali, nikdy nezavedli, ale soudruzi z Bruselu to zavádějí. A tohle je jenom jeden krok, přijdou další a další kroky,"sdělil Kubera redakci.

Příště nám Brusel zakáže pít alkohol 

Podle senátora Kubery však tady aktivismus a boj o veřejné blaho Unie nekončí. „Alkohol je něco tak hrozného a Unie je z něj tak nešťastná, že musíme udělat nějaká opatření. Dá pak třeba maximální limit dvě piva na osobu a na den. Proč by někdo měl pít pět nebo sedm piv? Vždyť je to tak nezdravé! Tak to zakážeme! Víno se ale chlastat smí, protože si Francouzi pro své zemědělce vylobbovali nulovou daňovou sazbu, zatímco pivo se zdaňuje. To se to pak víno chlastá a chudáci pivaři a pivovary na tom tratí," dodal teplický primátor Kubera.

Čtěte také:
Senátor Kubera nezklamal. Zařídil úlet kongresu

Koláž: www.czech-restaurants.com, Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Sestřelené letadlo nad Ukrajinou: Převrat ve vyšetřování? Možná se dočkáme velkého výbuchu. Doslova

12:24 Sestřelené letadlo nad Ukrajinou: Převrat ve vyšetřování? Možná se dočkáme velkého výbuchu. Doslova

Ruský koncern Almaz–Antej v úterý 2. června seznámil ruskou i světovou veřejnost s výsledky svého v…