Premiér Fico před studenty vtipkoval o EU. Pak dostal na papírku smělý dotaz

28.11.2013 22:10

REPORTÁŽ Členství v Evropské unii je pro Slovensko jedinou alternativou a euroskepticismem netrpíme. To řekl na přednášce na Právnické fakultě UK v Praze slovenský premiér Robert Fico. Na druhou stranu si zavtipkoval o rozsáhlé byrokracii EU. Nakonec prohlásil, že nechce být směšným panákem, který se bude v politice držet zuby nehty.

Premiér Fico před studenty vtipkoval o EU. Pak dostal na papírku smělý dotaz
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér SR Robert Fico

„Vztahy mezi Slovenskem a Českem jsou půjčkami důvěry. Stále děláme něco jeden pro druhého. Před rozdělením Československa existovalo mnoho pnutí a vládla špatná atmosféra, ale to je vše už za námi,“ sdělil na úvod slovenský premiér Robert Fico. Přednášel totiž studentům práv v Praze. Debatu pořádal Spolek českých právníků Všehrd.

Fico běhá do Rakouska

Hlavní aula Právnické fakulty Univerzity Karlovy v Praze byla skoro plná. Fico byl uveden nejen jako premiér Slovenska, ale i jako významný právník. K výborným vztahům Slovenska s Českem ještě dodal, že s tuzemským premiérem Jiřím Rusnokem uvažují obnovit na některých mezinárodních trzích značku Made in Czechoslovakia. Třeba v afrických zemích.

Pak začal o Evropské unii. „Pro Slovensko neexistuje jiná alternativa než členství v Evropské unii (EU), i když to někdy přináší i problémy a bolesti. Bereme za samozřejmé, že přejdeme hranice a ani si toho nevšimneme. Každé ráno chodím běhat po břehu Dunaje a vždy překročím slovensko - rakouské hranice a zhruba kilometr běžím na území Rakouska. Před dvaceti lety to byla utopie. Nicméně tato samozřejmá věc stála obrovské úsilí a z části i ztrátu suverenity. Když se ale zbavíme suverenity v pozitivním slova smyslu, tak to je v pořádku,“ doplnil s tím, že pro jeho vládu neexistuje jen západ, protože svět má čtyři světové strany.

O Evropské unii

„Členství v EU má pro státy obrovský prospěch. Hlavně nám dává bezpečnost, stabilitu a prostor na řešení různých konfliktů. Dnes je osmadvacet premiérů členských států schopno dosáhnout dohody. Je to náročné, často sedíme až do rána, ale nakonec jsme schopni přijmout rozhodnutí a stát si za ním. Pokud jde o finance, tak EU schválila nový rozpočet na roky 2014 až 2020 a v jeho rámci dostane Slovensko příjmy v podobě fondů ve výšce skoro 21 miliard eur, ale současně musí zaplatit do rozpočtu EU 6,8 miliard eur jako takzvané transfery. Takže v čistém dostane Slovensko ve zmíněných letech kolem 13 miliard eur. Tyto peníze jsou pro nás velmi důležité, vždyť šestasedmdesát procent všech veřejných investic bude pokryto právě z fondů EU. Bez nich bychom nedokázali přežít,“ sdělil a pokračoval: „Na Slovensku euroskepsí netrpíme. Zatím u nás platí, že většina obyvatel je spokojena s členstvím v EU a je spokojena i se společnou evropskou měnou. Jsem rád, že jsme jednou z nejoptimističtějších zemí ve vztahu k EU.“

Vtip o byrokracii

V aule zlobily mikrofony, takže to tam občas hlučelo jako při vyplutí obrovského parníku anebo v hutích. „Ano, EU má problémy. Existuje jeden krásný vtip o tom, jak je vnímána. Když si vezmete deset božích přikázání a spočítáte jejich slova, sečtete možná patnáct slov. A je v nich celá pravda. Když si vezmete Ústavu USA i s dodatky, je tam asi dva tisíce slov, a ty jasně říkají, čím se řídí USA. Když si vezmete vyhlášku EU o pěstování zelí, tak má čtyřicet sedm tisíc slov. Problémem EU je velká míra nadregulace,“ vtipkoval.

Následně dodal důkaz o nákladné byrokracii EU. „Evropský parlament zasedá ve dvou městech. V Bruselu a Štrasburku, protože si Francouzi neumí představit, že by Štrasburk ztratil sídlo Evropského parlamentu a s tím spojené příjmy. Pravidelně se v Bruselu všichni sbalí, jedou do Štrasburku, tam jednají a naopak. Jde o neuvěřitelné finanční náklady. Tohle lze pojmenovat,“ řekl. Bojovat proti krizi škrty a omezováním veřejných výdajů a investic prý je také k zamyšlení. „Vedlo to ke snížení hospodářského růstu a růstu nezaměstnanosti. To je problém v celé EU. Čínský premiér tomu třeba vůbec nerozuměl,“ vysvětlil s tím, že EU by se do budoucnosti měla ještě více integrovat.

O svém premiérství

Slovenský premiér Robert Fico také naznačil, že má jeden z nejsilnějších mandátů mezi premiéry v celé Evropě, což je ale výsledkem demokratických voleb. „Na Slovensku je vysoká míra stability politického systému a věci se neřeší násilím a nátlakem. Nejsme dokonalí, to neříkám,“ poznamenal. O kritice soudcovského stavu prohlásil, že Slovensko i Česko měly k dispozici jen třiadvacet roků na vybudování stabilního soudnictví, přičemž v jiných zemích to trvalo třeba sto až dvě stě let. Posléze mu na papírku předali hodně zajímavý dotaz: Jak je možné, že je předsedou Ústavního soudu na Slovensku člověk, který říká, že Bůh je největším zločincem. „Nezdá se mi to. Není mi o tom nic známo,“ zareagoval.

Když se jej jeden ze studentů otázal, kde vidí svou budoucí kariéru, jestli na postu prezidenta anebo eurokomisaře, zamyslel se. „Každý politik je jako potravinový výrobek na pultu v supermarketu. Má totiž na sobě označení, do kdy je ho třeba zkonzumovat. Pokud politik zjistí, že jeho doba zanikla a stále se nabízí jako špatná potravina, není to dobře. Mnozí politici na Slovensku nepochopili, že jim tato lhůta prošla, a jsou v pozici směšných panáků. Nechci skončit jako směšný panák. Až budu cítit, že mi tato lhůta také končí, budu se rozhodovat, co dál. Nemám ambice odjet do zahraničí, protože jsem na to až příliš pohodlný. Nicméně třeba v právnické praxi mám na co navázat,“ zakončil a sklidil velký potlesk.

  • Další reportáže ParlamentníchListů.cz ČTĚTE ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Sestřelené letadlo nad Ukrajinou: Převrat ve vyšetřování? Možná se dočkáme velkého výbuchu. Doslova

12:24 Sestřelené letadlo nad Ukrajinou: Převrat ve vyšetřování? Možná se dočkáme velkého výbuchu. Doslova

Ruský koncern Almaz–Antej v úterý 2. června seznámil ruskou i světovou veřejnost s výsledky svého v…