Krutá zima si v Evropě připsala už 120 mrtvých

02.02.2012 19:15

Takovou zimu už dlouho nepamatujeme a trpí celá Evropa. Mráz komplikuje dopravu, působí problémy na silnicích i na železnici. Na Ukrajině umrzlo už 63 lidí, teploty klesají až k minus 30 stupňům Celsia. Za posledních 24 hodin také zemřelo devět lidí v Polsku a osm v Rumunsku, mrtví jsou i v Rakousku a v Turecku, Česko zatím hlásí pět obětí. Celkem si extrémní počasí v Evropě vyžádalo na 120 životů, jak sdělila ČT 24.

Krutá zima si v Evropě připsala už 120 mrtvých
Foto: Blogspot.com
Popisek: Zima, ilustrační foto

Francouzské úřady zakázaly v důsledku mimořádných mrazů a sněžení jízdu nákladních aut po dálnicích na jihu a jihozápadě Francie.  Silniční doprava je vinou zimního počasí narušena také v Itálii, která prý zažívá nejnižší teploty od 80. let.

Nejvíc obětí je ve východní Evropě


Tuhé mrazy zasáhly hlavně východní Evropu. Na východě Polska teplota spadla k minus 27 stupňům. Od minulého pátku tady umrzly dvě desítky lidí. Většinou jde stejně jako na Ukrajině o bezdomovce. Dalších osm osob zemřelo v uplynulých 24 hodinách v Rumunsku, kde je tak celkem 22 obětí letošní zimy. V Turecku, kde již několik dní vytrvale sněží, si jeden život a tři zraněné vyžádala lavina, která zavalila dům v obci na jihovýchodě země.  V Istanbulu, kde napadlo asi půl metru sněhu, muselo být dnes dopoledne zrušeno kolem 180 letů. Asi 1000 silnic mezi menšími obcemi na východě Turecka kvůli sněhu není sjízdných, v některých oblastech jsou také přerušeny dodávky elektřiny. Na 11 tisíc obyvatel srbského venkova je kvůli sněhovým bouřím odříznuto od světa. Za poslední den v zemi umrzli nejméně dva lidé, čímž bilance obětí od minulého pátku stoupla na pět.
   
Oběti na životech si mrazy vyžádaly již také v Rakousku. Nedaleko Vídně zemřela 83letá žena, která ve středu odpoledne během procházky upadla a na místě pak zmrzla. Další pravděpodobnou obětí tuhé zimy se stal 50letý muž, jehož tělo bylo dnes nalezeno ve městě Bad Radkersburg na jihovýchodě země. Většinu obětí mrazů na Ukrajině tvoří podle ukrajinského ministerstva pro mimořádné situace bezdomovci. Těch je v zemi podle oficiálních statistik asi 100 tisíc, podle těch neoficiálních však až třikrát tolik. Úřady se jim snaží ulehčit situaci například otevřením více než 2 000 přístřešků, v nichž se mohou zahřát a najíst.


Praha odmítá velkorysý dar Jablotronu

Pražský magistrát postavil kvůli mrazům stan pro bezdomovce. Stojí na Rohanském ostrově v Karlíně. Lidem bez přístřeší je zatím k dispozici jen padesát míst. Pražští bezdomovci mohli mít míst, kde by se zahřáli, daleko více, Dalibor Dědek, šéf a hlavní majitel společnosti Jablotron, totiž na sklonku loňského roku koupil pro ně nafukovací halu za 1,6 milionu korun. Jenže pražští úředníci dar odmítají s tím, že magistrát prý nesehnal pozemky, kde by mohla hala vyrůst.
 

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ava

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

věcná diskuze

Dobrý den, máte dojem, že se na půdě Sněmovny odehrává věcná diskuze? Já mám spíš dojem, že koalice ani diskutovat nechce, že si je jistá svou většinou a naopak opozice obstruuje (většinou až moc), aby se zviditelnila. Nějaký smysluplný dialog mezi vládou a opozicí nevidím a myslím, že je chyba na o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český pozorovatel na volbách v Kazachstánu: Některé věci jim můžeme jen tiše závidět

9:14 Český pozorovatel na volbách v Kazachstánu: Některé věci jim můžeme jen tiše závidět

Kazachstán je země, kam mnoho Čechů za rok nemíří. Přesto je zemí, která podobně jako ty, o kterých …